Squats og shots giver lavt sygefravær blandt SOSU’er

Det store fokus på motion, sundhed og trivsel blandt SOSU-medarbejdere i Galten er med til at gøre sygefraværet lavt

Når social- og sundhedsassistent Mathilde Elmose Lund møder ind hos hjemmeplejen i Galten, så starter arbejdsdagen med squats og shots.

- Så skåler vi på en god dag, og får et lille ingefær-shot, og så laver vi noget squat, hvor vi er nede og lave nogle benøvelser - ikke mindst for at få noget velvære og sundhed men egentlig også for at have det sjovt sammen og starte dagen på en god måde, forklarer Mathilde Elmose Lund.    

quote Det giver mig rigtig meget glæde i forhold til, at jeg får motion i løbet af min arbejdsdag.

Mathilde Elmose Lund, SOSU-assistent

Fyldt med energi går Mathilde hen til nøgleskabet, for at hente nøglen til det transportmiddel, hun bruger hver eneste dag, når hun skal ud på sin rute. Det sidste hun gør, inden hun går ud af døren, er at hun tager en hjelm med sig og øjeblikket efter står i et cykelskur med otte elcykler. Og med cykelhjelmen fastspændt er hun klar til at begive sig ud på dagens første besøg.

- Det giver mig rigtig meget glæde i forhold til, at jeg får motion i løbet af min arbejdsdag, så jeg får brugt mig selv fysisk og psykisk i og med jeg kommer ud og får frisk luft, og jeg får rørt mig samtidig med at jeg kommer fra sted til sted, fortæller Mathilde Elmose Lund.

Laveste sygefravær i kommunen

Den store fokus på motion, sundhed og trivsel blandt SOSU-medarbejdere i Galten er med til at sygefraværet er lavt. Faktisk så er Skanderborg Kommune den kommune i Østjylland med det laveste sygefravær blandt SOSU-medarbejderne.

En undersøgelse som VIVE har lavet for TV2 Østjylland viser, at SOSU-medarbejderne i Skanderborg Kommune i perioden 2014-2016 årligt i gennemsnit har 13,7 dage i sygefravær. Med 20 dage i gennemsnit er Syddjurs Kommune den kommune i hele Danmarks med det tredjehøjeste sygefravær blandt SOSU-medarbejderne.

Se her sygefraværet blandt SOSU-medarbejderne i din kommune: 

Stinne Rasmussen er teamleder hos hjemmeplejen i Galten, og for hende er synlig ledelse altafgørende, hvis en arbejdsplads skal lykkes med at opnå et lavt sygefravær.  

- Det er rigtig vigtig med ledelse tæt på, og dermed mener jeg løbende opfølgning og løbende kontakt til den sygemeldte medarbejder. Men også for at forebygge fravær, tror jeg, det er rigtig vigtigt, at man som leder har en fornemmelse af hvad der rør sig, siger Stinne Rasmussen.

Og Mathilde Elmose Lund tilføjer:

- Hos os er sygefravær ikke noget, man går og gemmer på. Det er noget, man egentlig godt tør tale om. Så bare det, at man får det italesat, hvad er det egentlig der rør sig, synes jeg gør rigtig meget.

Succes med elcykler

El-cyklerne blevet så stor en succes i Galten, at de nu er et reelt alternativ til de traditionelle hjemmeplejebiler.

Udover at Mathilde Elmose Lund får en masse motion når hun cykler rundt i hjemmeplejen, så ser hun også motionen som en investering for fremtiden.

- I og med jeg fremmer min egen sundhed, så tænker jeg også, at jeg kan blive ved med at være på arbejdsmarkedet og også i det her fag, siger Mathilde Elmose Lund.

Se indslag om de sunde SOSU'er ved at klikke på videoen øverst i artiklen.

Herunder svarer borgmester Claus Wistoft (V) og formand for udvalget for sundhed, ældre- og socialområdet i Syddjurs Kommune, Ole Bollesen, på hvorfor det står skidt til i Syddjurs:

20200513-145410-3-1920x1920we

play Borgmester indrømmer: - Beslutning om ekstra grødeskæring gik for stærkt

IMG_2375

Ingen smitte i seks uger – alligevel må elever ikke komme i skole

010321 Genåbning 17-18 VO.00_00_37_16.Still001

Første dag med genåbnede butikker: - Vi trænger til at komme ud

politi politibil politiet 112 udrykning

Parkeringsvagt hjalp folk ud af brændende bygning: Beboere sigtet for uforsigtighed

Gudenå Renseanlæg

Politikere i kovending til en halv milliard: Naboerne jubler

Mette Frederiksen

Mette Frederiksen: Der kommer ændringer i vaccineprogram