Slagterigigant om DF-forslag: Halalforbud vil give dyrere kød

Det vil ikke være uden konsekvenser, hvis et forbud mod halalslagtet kød indføres i Horsens Kommune

01:44

DF i Horsens ønsker et forbud mod halalslagtet kød i de offentlige institutioner. Danish Crown kan sagtens levere varen, men det vil komme både forbrugerne og landmændene til last.

- Vi kan levere den vare, som kunderne vil have, så længe det er inden for lovgivningens rammer. Men et totalt forbud mod halalslagtet kød vil koste ekstra. Der skal ske en stor grad af sortering og mere administration i produktionen, siger pressechef hos Danish Crown, Jens Hansen, til TV2 ØSTJYLLAND, og han fortsætter:

- Hvor meget kødet stiger i pris er svært at sige, det kommer an på mængderne. Men det vil stige.

Læs også Parti vil kun støtte borgmester, hvis halalkød forsvinder fra kommunen

DF i Horsens med Claus Kvist Hansen i spidsen ønsker et forbud, fordi han og partiet er modstander af den religiøse del i halal-slagtningen.

- Det er det religiøse element ved halal-slagtning, hvor der bliver sagt en bøn, som er et anslag mod vores verdensmodel, hvor vi adskiller politik, religion og hverdagsliv, siger Claus Kvist Hansen til TV2 ØSTJYLLAND.

Det sikrer landmændene en bedre pris for deres dyr, fordi der er bedre mulighed for at afsætte halalslagtet kød.

Jens Hansen, Danish Crown

Som det er i dag, er en stor del af det kød, man finder i køledisken en blanding af halalslagtet og konventionelt slagtet kød. Og det er der flere grunde til.

- Det er svært at sige, hvor stor en del af kødet, der er halalslagtet, for vi gør det kun, når der er en reel efterspørgsel. Men det sikrer landmændene en bedre pris for deres dyr, fordi der er bedre mulighed for at afsætte halalslagtet kød, siger Jens Hansen fra Danish Crown.

Læs også DF-top opfordrer lokalpolitikere i hele landet til halalforbud

Dansk Folkeparti i Horsens har sat forbuddet op som et ultimatum, hvis de skal pege enten på Socialdemokraternes eller Venstres borgmesterkandidat. Men ingen af dem støtter forslaget.

- Jeg mener trygt, at vi kan overlade beslutningen til forældrebestyrelserne rundt om i institutionerne, siger Venstres kandidat til borgmesterposten, Martin Ravn, til TV2 ØSTJYLLAND.

04:28

Se debat mellem DFs Claus Kvist Hansen og Martin Ravn (V) her. I videoen finder du også en forklaring på forskellen mellem halalslagtet og konventionelt slagtet kød. 

Luk video

DFs landsledelse bakker imidlertid op om det lokale initiativ fra Horsens. Men der er altså ikke meget, som tyder på, at det bliver ved mere end et forslag.

Du kan se mere om historien i indslaget øverst på siden. Her kan du høre, hvad folk på gågaden i Horsens mener om idéen.

00:49

Danish Crown har lavet en oplysningsvideo om halalslagtning og konventionel slagtning af køer. Den kan ses her.

Luk video