Silkeborg vil have flere kvinder i byrådet trods hårde odds

Kun hver tredje kommunalpolitiker er kvinde. I Silkeborg og i resten af landet er man gået til kamp for at få flere ind i kommunalpolitik

02:11

I Silkeborg er de i særlig grad en del af kvindedebatten. I et væld af kager og frugt var alle partier repræsenteret med en kvindelig kandidat i en debat af kvinder, for kvinder og om kvinder.

Budskabet var klart: der er for lidt kvinder i Silkeborg Byråd. Det ser nemlig slemt ud for nu og også ved det kommende valg, afslører et kig i den nuværende byrådssal og kandidatlisten for det kommende valg 21. november.

Læs også Byrådsmøde kun for kvinder: Vi værner om de bløde værdier

- Vi har brug for flere kvinder i byrådet, fordi et udvalg vil blive mere dynamisk, fordi vi har forskellige måder at tænke på, siger en af dagens arrangører af kvindedebatten og byrådskandidat for Socialdemokratiet i Silkeborg Kommune, Helle Gade

I hele Danmark er der i denne weekend fokus på kvinders kamp for kommunalpolitik arrangeret af Kvinderådet. På landsplan er det kun hver tredje kommunalpolitiker, der er kvinde. 

02:42

VIDEO: Lykke Dahlén fortæller blandt andet om forskellen på at være kvindelig og mandlig kandidat i dette klip.

Luk video

De rå tal fra Silkeborg Kommune afslører et tal, som ser værre ud end tendensen på landsplan. De seneste fire år har fordelingen af kønnene været domineret af mænd. Af de 31 byrådsmedlemmer tæller 25 mænd og kun seks kvinder. 

Skal vi passe børnene, mens du er til valg-debat? Tilmeld dig TV2 ØSTJYLLANDs børnevenlige debatmøde om Silkeborg Kommune onsdag den 8. november her.

- Der kan være store problemer med at komme igennem med nogle af de ting, som ligger vælgerne på sinde, hvis det altid er de samme mænd, der varetager interessen for hele befolkningen, siger Lykke Dahlén, der stiller op for Enhedslisten til kommunalvalget i Silkeborg.

Men der skal mere end hårdt arbejde til. Heldet bliver også en afgørende faktor. Kandidatlisten viser 110 kandidater. Men det er kun 28 kvinder på listen.