SF går til ministeren i sag om tog-overskæringer

Tog-overskæringer er blevet et varmt emne i Norddjurs Kommune, hvor byrådsmedlemmer nu kritiserer Banedanmark

Tog-overskæringer er blevet et varmt emne i Norddjurs Kommune, hvor byrådsmedlemmer nu kritiserer Banedanmark.

På baggrund af en aftale om grøn transportpolitik, som Folketinget vedtog i 2009, har Banedanmark nu udarbejdet et forslag om at lukke en række overskæringer mellem Grenaa og Ryomgård. Det forslag er siden blevet vedtaget.

Det kommer til at have store konsekvenser for privatpersoner og skoler i området, som får delt deres lokalområder op, men nu går SF’s folketingsmedlem Karsten Hønge også ind i sagen.

Læs også Lukning af tog-overskæring kan betyde farvel til gården for landmænd

Ifølge SF har Banedanmark undladt at tage et byudviklingsforslag fra kommunen med i betragtning. Et forslag der, ifølge SF, burde være et argument for at ændre afgørelsen i sagen om de lukkede overskæringer. 

Forsimplet sagt vil lukningen af en af overskæringerne begrænse muligheden for at opfylde de ønsker, der fremgår af byudviklingsforslaget. Men den pointe har Banedanmark ikke taget i betragtning, mener SF.

Læs også Elever mister adgang til udeskole: Det er vold-irriterende

’Banedanmarks projektleder og Kommissarius bekræftede mundtligt under besigtigelsen, at de nu havde modtaget forslag til kommuneplantillæg for byudvikling nord for Trustrup. Men byudviklingsplanen er ikke nævnt og der på ingen måde taget hensyn til den i afgørelsen’, skriver Mads Nikolajsen, der er medlem af Norddjurs Kommunalbestyrelse for SF. Det skriver han i forbindelse med et forslag til dagsordenen for det næste kommunalbestyrelsesmøde i kommunen. 

Spørgsmål til ministeren

Også Folketingsmedlem Karsten Hønge (SF) har nu meldt sig på banen.

Han har rettet henvendelse til transportminister Ole Birk Olesen (LA). 

04:26

Niels Basballe, næstformand i Miljø- og teknikudvalget i Norddjurs Kommune (S) har kæmpet mod lukningerne af overskæringerne fra starten. Se et længere interview med ham her. 

Luk video

’Er ministeren bekendt med, at Banedanmark har undladt at tage forslag til kommuneplan i Norddjurs kommune om byudvikling omkring Trustrup station i betragtning ved opgradering af Grenaabanen’, står der blandt andet i spørgsmålet, han ønsker svar på.

Tilbage i Norddjurs håber Mads Nikolajsen, at sagen vil gå om. 

- Det eneste håb, jeg ser i det her, er, at det er så grov en udeladelse, at ministeren har god grund til at bede kommissionen tage det op igen. Derfor er jeg glad for, at Karsten Hønge har stillet spørgsmål til ministeren, siger Mads Nikolajsen til TV2 ØSTJYLLAND. 

01:53

To landmænd på Djursland frygter for deres virksomhed, hvis Banedanmark lukker tog-overskæringen ved deres gård. Se indslag her. 

Luk video

- Det krænker altså min retsbevidsthed, at oplysninger om kommuneplaner bliver holdt tilbage, da det er blevet tydeligt sagt fra kommunens side, siger Mads Nikolajsen.

Socialdemokraternes Niels Basballe er en af dem, der hele tiden har kæmpet mod lukningerne af baneoverskæringerne, så SF står ikke alene med harmen. 

TV2 ØSTJYLLAND har af flere omgange forsøgt at få en kommentar fra Banedanmark, men Banedanmark har ikke ønsket at medvirke.