Se billederne: Østjyske valgplakater fik en makeover

Fem kunstnere fik den udfordring at lave kunstværker ud af valgplakater fra ti østjyske kommuner.

Vores lygtepæle og broer er i disse dage klistret til med valgplakater. Men der er delte meninger om, hvor kønne de forskellige østjyske valgplakater er. 

Det kom der et lille, kunstnerisk projekt ud af. TV2 ØSTJYLLANDs lokalreportere fandt de valgplakater, der var ekstraordinære, sjove, sprælske eller bare helt gennemsnitlige og tog et billede af dem. Reporterne fandt én valgplakat fra den kommune, de dækkede, således at der i alt blev indsamlet 10 valgplakater fra de 10 østjyske kommuner. Valgplakaterne blev herefter sendt til fem kunstnere bosiddende i forskellige dele af Østjylland.

Kunstnerne fik den anderledes udfordring at skulle dekorere valgplakaterne. De fem kunstnere fik to valgplakater hver og fortolkede dem på deres egen måde uden indblanding fra TV2 ØSTJYLLAND.

Det kom der følgende resultater ud af:

Kunstner Eva Bergmann, Silkeborg. Fik valgplakaterne: Mette Kramer fra Fælleslisten, Samsø Kommune, og Jan Oksfeldt Jonasen fra Liberal Alliance, Odder Kommune.

 

Kunstneren Eva Bergmann bruger meditation og spiritualitet, når hun skal udfri sin fantasi og starte på et nyt maleri. Dette projekt var ingen undtagelse og ved spørgsmålet om, hvor hun fik sin inspiration fra til at male billederne på denne måde, var svaret, at hun fik en pludselig indskydelse fra oven. Det sker ofte, efter hun har mediteret. Ud af ingenting fik hun billeder og tanker om sommerfugle, og der gik ikke langt fra tanke til pensel - inden hun fik set sig om, havde hun tegnet små sommerfugle på den ene valgplakat. 

Hun syntes, at Metter Kramer havde en stærk, empatisk udstråling, hvilket gjorde, at hun fik en gylden aura og ordene: "Jeg er kærlighed" skrevet på valgplakaten.

Jan Oksfeldt Jonasen havde en hund på valgplakaten, og Eva Bergmann syntes faktisk, at hunden var den, der fyldte mest, og forestillede sig, hvad hunden ville sige til valget. Den har derfor fået teksten: "Kan jeg mon spise mig mæt i valgflæsk?".

- Jeg synes, det har været en enormt spændende og sjov opgave. Det er ikke noget, jeg har prøvet før, men jeg er tilfreds med resultatet, siger hun.

Kunstner Gitte Toft, Randers. Fik valgplakaterne: Michael Jensen fra Venstre, Randers Kommune, og Michael Vejlstrup fra Liberal Alliance, Norddjurs Kommune.

 

Kunstneren Gitte Toft vidste nærmest med det samme, hvordan hun ville håndtere udfordringen. Selvom hendes speciale som billedkunstner er naturmotiver, skræmte udfordringen hende ikke. Hun tog fat i en af de inspirationskilder, hun er meget glad for, nemlig Van Gogh. Hun researchede på begge kandidater og fortolkede dem, så det kunne udtrykkes på valgplakaterne.

Det resulterede i, at Michael Jensen fik en makeover, så han fik et Van Gogh-agtigt ansigt og de kendte, store Van Gogh-ører. 

- Vi har jo fået to ører og én mund, så det betyder, at man skal lytte dobbelt så meget, som man taler, og det, tror jeg, er et godt råd for Michael Jensen at få med som politiker.

Derudover har valgplakaten fået en google-maps-nål ud for bynavnet, Hadsten, og det har det fået, fordi Michael Jensen påstår, at han vil kæmpe hårdt for lokalområdet i Hadsten, og derfor kan nålen fungerer som en påmindelse om det.

Michael Vejlstrup fremstår i fem forskellige skikkelser på sin valgplakat, og det har Gitte Toft valgt at tolke videre på og har brugt hver skikkelse til at fremstille hans mærkesager. Den yderste mand til venstre illustrerer derfor hans arbejde for SoSu'erne og hans arbejde for, at de skal have mere fred og ro. Han har derfor fået gulvspand og kost i hånden og ordet "Peace" skrevet henover brystet på T-shirten.

Så har hun valgt at fjerne censureringen henover hans langefinger, da hun synes, at det er godt, hvis man tør stå ved, hvad man siger som politiker.

I midten af valgplakaten er han blevet til en familiefar, da en af hans mærkesager er, at børn skal have en bedre skolegang.

Den næstesidste illustrerer hans kritiske tankegang, mens den sidste illustrerer en træt politiker, der samtidigt har fået kridtet skoene, da arbejdet som politiker er et hårdt arbejde, men det er vigtigt at blive ved.

- Til slut har han fået græs mellem tæerne, for jeg tror, at politikere har godt ved at huske på at beholde benene på jorden, siger hun.

Kunstner Nicolas Wridt Hansen, Aarhus. Fik valgplakaterne: Ole Bollesen fra Socialdemokratiet, Syddjurs Kommune, og Allan Hjort fra Det Konservative Folkeparti, Horsens Kommune.

 

Det var med stor glæde, at Nicolas Wridt Hansen, også kaldet Undertaci, tog imod den kunstneriske udfordring. Han er kendt for sin eksperimenterende kunstart, og derfor syntes han, at denne udfordring passede godt ind til hans stil.

Generelt mener han, at politikerne alt for ofte siger en masse ting, som de løber fra igen, når de har vundet valgkampen. Det har været en af grundene til, at han har fortolket billederne på denne måde. Allan Hjorts valgplakat, syntes han, var kedelig, så han fik en bandana for munden og horn i panden.

- Men Allan er da en fin nok fyr, han er jo kunstinteresseret. Nu mangler han bare at støtte min kunst, siger Nicolas Wridt Hansen.

Nicolas Wridt Hansen fortæller, at han fortolkede Ole Bollesens valgplakat på en meget eksperimenterende måde - nok også på grænsen til det provokerende. Valgplakaten inkluderer seksuelle scener og teksten "Ole Bollesen boller alle, der vil". Nicolas Wridt Hansen fortæller, at det ikke har noget med Oles person at gøre, men at han blev inspireret af den medieomtalte gangbang-sag om Per Zeidler og fortæller, at han tror, der generelt er mange politikere, der skjuler ting fra offentligheden. 

- Og så lægger den jo også lige til højrebenet, når han hedder Ole Bollesen, siger Nicolas Wridt Hansen til TV2 ØSTJYLLAND.

Kunstner Annette Præstegaard, Odder. Fik valgplakaterne: Thomas Kold fra Nye Borgerlige, Aarhus Kommune, og Peter Nyegaard Jensen fra Venstre, Silkeborg Kommune.

 

Kunstneren Annette Præstegaard valgte som den eneste kunstner ikke at benytte sig af maling og pensel, men i stedet at sætte sin lid til sine klippe-klister evner. Det er ellers malerier, Annette Præstegaard lever af. Men hun syntes, at udfordringen var så speciel, at hun også var nødt til at træde ud på dybt vand og prøve noget nyt. 

Derfor har hun lavet en slags kollage, som blandt andet indebærer Supermand og James Bond. Annette Præstegaard satte sig ind i, hvem politikerne var, og hvad de stod for, og så begyndte hun ellers at finde billeder og symboler, der kunne illustrere det.

Thomas Kold mente hun udstrålede en form for James Bond-agtig stil, og så kunne hun læse, at han gik op i infrastruktur og sport. Peter Nyegaard Jensen fik en masse biler på sin plakat, fordi han går meget op i biltrafik, og så fik hun et indtryk af, at han prøvede at være supermand og var en slags familiefar. 

Kunstner Daniel Klein, Aarhus. Fik valgplakaterne: Søren Erik Pedersen fra Venstre, Skanderborg Kommune, og Nicholine E. Andersen fra Beboerlisten, Randers Kommune.

 

Kunstneren Daniel Klein syntes, det har været en spændende udfordring, især fordi han ikke rigtig interesserer sig for politik på samme måde, som andre gør. Han er generelt ikke glad for den magtposition, politikerne får, da det minder ham for meget om, at politikerne prøvet at agere "mini-guder". 

- Jeg tror ikke, at vi har brug for politikerne på den måde. Vi har brug for Gud, siger han. 

Det har gjort, at Nicholine E. Andersen er blevet flyttet op i himlen, og Søren Erik Pedersen har fået malet et kors over plakaten med ordene: "Hope is Jesus". 

- Og så var de jo bare kedelige, så de trængte til nogle flere farver, siger han.

Jim-kopi kopi

playØstjyske Jim er måske Danmarks største Dolly Parton fan

øjenvipper

Randers-virksomhed ransaget: Ejer sigtet for bedrageri

Aabybro efterskole retouch

Sofus vil "spærres inde" på sin efterskole

befamle sexisme metoo

playByråd vil undgå sexisme: Disse regler gælder nu

130220_roegfri_psyk.jpg

Psykiatri-Listen får fire kandidater: - Det er en rigtig god start

Magnus Heunicke

Kontakttallet falder til 0,6 - men for britisk mutation er det på 1,16