Samsø Kommune

OVERBLIK: På Samsø kan et enkelt mandat betyde meget, og det kan ende i uforudsete konstitueringer, når samsingerne har stemt

 

På Samsø er politik i høj grad knyttet til personer frem for partier, og der kan tænkes mange mulige konstitueringer efter kommunalvalget d. 21. november.

Socialdemokraten Marcel Meijer blev borgmester efter valget i 2013 på trods af et borgerligt flertal.

Marcel Meijer havde med opbakning fra SF og Fælleslisten de første 5 mandater på plads. Da der opstod uenighed mellem Venstre og Konservative, valgte Venstre i sidste ende at pege på Marcel Meijer som borgmester, som dermed havde et stort flertal i byrådet.

Marcel Meijer (S) og Henrik Kjær (V)

Der er dog meget, som tyder på, at Venstre og Konservative igen har fundet fælles fodslag, og dermed må de to partiers spidskandidater også regnes som de mest oplagte udfordrere til borgmesterposten.

Hvis partierne kan blive enige om at pege på den samme borgmesterkandidat, er det ikke utænkeligt at Samsø får ny borgmester.

Venstres Henrik Kjær fremstår som den mest sandsynlige modkandidat, men mange muligheder står åbne på øen, hvor blokpolitik ikke er en selvfølge.    

 

På Samsø står man overfor en række udfordringer i forhold til at få prioriteret økonomien.

Især ældreplejen lider under besparelser, og derfor er det meget sandsynligt, at politikerne vil foreslå en opprioritering af området.

Personlige stemmer i 2013

Carsten Bruun (V) - 468
Marcel Meijer (S) - 255
Ulla Holm (SF) - 181
Inge-Dorthe E. Larsen (Fælleslisten) - 170
Jørn C. Nissen (K) - 161

Øens status som selvstændig kommune vil givetvis også blive diskuteret endnu engang. Det har af flere omgange været foreslået, at Samsø lægges sammen med Aarhus Kommune.

Det er en mærkesag for Fælleslisten, og spørgsmålet er, om man kan få bredere opbakning i kommunalbestyrelsen.

Derudover fylder infrastruktur meget for samsingerne. Bustrafikken på øen har været udfordret efter, at kommunen overtog kørslen fra Midttrafik, hvilket har medført lukning af nogle ruter.

Og så er der færgefarten. Øen har sit eget kommunale rederi, som med hjælp fra et statstilskud er blevet en fin forretning.

Men skal drømmen om en hurtigfærge til Aarhus realiseres? M/F Issehoved var en fiasko, men nu håber man i samarbejde med Aarhus Kommune at kunne finde en ny løsning, så Samsø kan blive aktuel for pendlere.

 

Hvis Venstre og Konservative kan holde sammen, står partierne med gode kort på hånden i forhold til at sikre sig flertal i kommunalbestyrelsen.

Fordeling af mandater i kommunal-bestyrelsen

S: 3
K: 2
SF: 1
V: 4
Fælleslisten: 1

Omvendt kan borgmestereffekten være med til at sikre Marcel Meijer et godt valg til sig og Socialdemokraterne.

SF og Fælleslisten har endnu engang valgt at tilslutte sig Socialdemokraterne i et fælles valgforbund.

En lignende aftale er blevet indgået blandt partierne i den borgerlige blok. 

Her har Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Venstre indgået valgforbund.

 

 

(Ikoner fra www.flaticon.com af: EucalypVectors MarketNikita Golubev og Smashicons)