Ry-sagen trækker spor ind i valgkampen

Ry-sagen rystede Skanderborg Kommune i starten af 2017, og sagen fylder også hos kandidaterne til kommunalvalget

- Det var en forfærdelig dag.

Sådan lyder det fra byrådskandidat i Skanderborg Kommune Katja Hillers (R). Hun taler her om den dag, hvor en 16-årig dreng fik kastet en brandbombe på sig i Ry.

Det var en episode, som trak overskrifter i det meste af landet og fik trukket store dele af den danske presse til området.

quote Det var en forfærdelig dag.

Katja Hillers (R), byrådskandidat

Drengene, der er dømt for overfaldt på den 16-årige, gik ligesom ham på Mølleskolen i Ry. Det gjorde også Katja Hillers datter.

- Vi har nok godt vidst, at der var nogle ting, som burde have været bedre, siger Katja Hillers. 

Katja Hillers stiller nu op til kommunalvalget for Radikale Venstre, og hun vil gerne forhindre at noget lignende ikke sker igen.

- Jeg kunne godt tænke mig, at vi kunne arbejde med det på et højere plan. Blandt andet, at det er hele kommunen, det skal gælde for, siger hun.

Et sår der ikke er helet

Katja Hillers fortæller samtidig, at hun ikke mener, at byen er kommet videre efter Ry-sagen.

- Det er ligesom et sår, der ikke helt er helet, blandt andet fordi jeg ikke synes, vi er så gode til at snakke om det, siger Katja Hillers. 

Også andre kandidater til byrådet er enige med Katja Hillers. byrådskandidat Jens Szabo (V) håber, at man i Skanderborg Kommune kan lære af sagen.

- Det er vigtigt, at vi drager en læring af det, så vi gør alt for, at noget tilsvarende aldrig nogensinde sker igen, siger Jens Szabo (V).

Skal arbejde mere med mobning

Også på borgmesterkontoret i Skanderborg Kommune har Ry-sagen givet noget at tænke over. Borgmester Jørgen Gaarde (S) mener, at både han og resten af byrådet skal kigge indad for at se, om der er noget, de kan blive bedre til at tackle.

- Jeg er slet ikke ked af at sige, at selvfølgelig får vi behov for det, og det bliver vi ved med at gøre, siger borgmesteren.

VIDEO: Hør her, hvad Jørgen Gaarde siger om sagen.

Der er efterfølgende blevet gjort noget for at forhindre, at Ry-sagen gentager sig. Undervisnings- og Børneudvalget i Skanderborg Kommune har besluttet, at man skal arbejde mere med mobning, trivsel og forældresamarbejde.

Det synes Jens Szabo også er en god idé. Han mener dog også, at det er vigtigt at få placeret ansvaret et sted.

- Der er rigtig mange aktører i det her, som er gode mennesker, og som biddrager fint, men der er bare ingen, der har ansvaret, siger Jens Szabo.

Ry-sagen

Den 6. februar 2017 blev den 16-årig dreng angrebet med en flaske brændende benzin ved idrætshallerne i Ry. Fire drenge blev anholdt samme aften. De blev alle fire sigtet i sagen.

Den 16-årige dreng blev forbrændt på 20 procent af kroppen. Der var primært tale om forbrændinger på ben og lår, men også i ansigtet og på højre hånd. 

Alle fire sigtede nægtede sig skyldige i sagen, men blev efter et grundlovsforhør varetægtsfængslet på ungdomsinstitutioner.

Den 4. maj 2017 blev de alle fundet skyldige i grov vold. De blev alle idømt delvis betingede fængselsstraffe på mellem et og halvandet år. To af drengene fik halvandet års fængselsstraf, hvoraf seks måneder var ubetinget.

De to andre drenge fik et års fængselsstraf, hvoraf fire måneder var ubetinget.

20210415-173225-L-1920x1280we

Forsamlingsloft, stadiontilskuere og idræt: Aftale rykker genåbning frem

Gellerup boligblok

To Aarhussogne i fare for tvangsnedlukning

forår vinter blomster

Nu kommer forårsvarmen

Lige nu
øl alkohol bar værtshus fadøl

liveblog Ministerie bekræfter: Værtshuse og barer åbner også

bil og josefine

Cykelsti stopper brat: Cyklister må køre på fragthovedåre

Omsorg (3)

Kolleger rørt til tårer: Hospice-sygeplejerske anerkendt med omsorgspris

Dagens mest læste