Rival: Borgmesteren ikke god nok til at tiltrække aarhusianerne

Silkeborg har været for dårlig til at få aarhusianerne til at slå sig ned i Silkeborg. Borgmesteren bærer en del af ansvaret, lyder det fra hans største rival i kapløbet om borgmesterkæden

01:43

Video: Henning Bagger - Scanpix

Silkeborg har over en tiårig periode frem til 2016 tabt kampen om borgere til storebroren Aarhus.

Det samlede regnskab afslører, at der er 316 flere folk, der er flyttet fra Silkeborg til Aarhus end omvendt. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Og det overrasker ikke Søren Kristensen (S), som mener, at en del af forklaringen skyldes borgmester, Steen Vindums (V), manglende evne til at fremme samarbejdet med byrådets øvrige politikere.

- Han har været en borgmester, der har kørt solo i forhold til befolkningsvæksten i kommunen. Os i økonomiudvalget er ikke blevet informeret godt nok. Heller ikke i byrådet. Og det vil jeg lave om på, hvis jeg bliver borgmester, siger Søren Kristensen. 

Læs også 73.000 har gjort som Anna Maria: Flyttet fra Aarhus og til anden østjysk kommune

Nederlaget til Aarhus efterlader også Silkeborg som den næstdårligste kommune til at tiltrække de efterspurgte aarhusianere af alle kommuner i Østjylland i perioden. Mens Skanderborg Kommune er duks i det samlede regnskab med et plus på cirka 400 aarhusianske tilflyttere, ligger Silkeborg Kommune altså i den bitre ende med et minus.  

- Jeg vil give borgmesteren et lille 7-tal på 12-skalaen. Grunden er, at han skal gøre det bedre for at nå de 100.000 indbyggere i 2030, som vi har som målsætning i kommunen, siger Søren Kristensen. En målsætning, kommunen i øjeblikket mangler små 10.000 for at nå. 

01:42

Hør fremtidsforsker Jesper Bo Jensen fortælle, hvad kommunerne kan gøre for at tiltrække tilflyttere. 

Luk video

2017 kan dog være året, hvor den mangeårige negative kurve knækker til Silkeborgs fordel. Første kvartal af 2017 viser en foreløbig fremgang på 824 tilflyttere fra Aarhus, mens kun 726 er flyttet den anden vej. Det skyldes ifølge Søren Kristensen motorvejens tilblivelse. Men han mener, at byen skulle have været meget bedre til at informere aarhusianerne om motorvejen. Så ville billedet have set bedre ud, mener rivalen.

- Vi har ventet på, at motorvejen er blevet færdig. Vi burde derfor kunne gøre det bedre. Vi har ikke været gode nok til at tiltrække borgere til Silkeborg. Specielt de unge familier. Vi har været dårlige til at fortælle om motorvejens muligheder for aarhusianerne, siger han. 

I har selv haft borgmesterkæden i den periode, hvor Silkeborg har haltet efter de øvrige kommuner. Har I ikke et medansvar?

- I den periode handlede det om at genoprette økonomien i byen. Det gik hårdt ud over mange medarbejdere. Det var vores helt klare opgave. Derfor synes jeg, at borgmesteren kunne have gjort det bedre i denne periode, siger han. 

Borgmester Steen Vindum (V) mener dog, at man har vendt udviklingen i Silkeborg, og det vil man kunne se, når år 2017 er omme. 

-Det er jo fordi, at vi i nogle år har været låst af udviklingen i Silkeborg by i forhold til at lave nye boligudstykninger. Og det har vi været låst af, fordi vi skulle have fastlagt linjeføringen af motorvejen. Det er vi fri af nu, og det har vi været fri af i nogle år, og nu er vi virkelig klar med en masse grunde, som man kan bygge på. Og der bygges rigtig meget i Silkeborg. Og vi har fået private investorer, som bygger lejligheder, som skal lejes ud, og vi kommer også til at bygge i højden, så hvis man godt kunne tænke sig at bo i syv etagers højde, så kan vi også tilbyde det i Silkeborg nu, og det kan vi også i høj grad i fremtiden, siger Steen Vindum (V) til TV2 ØSTJYLLAND.

01:45

Steen Vindum (V) svarer på Søren Kristensens (S) kritik. Han mener, at man i Silkeborg allerede har vendt ud

Luk video