Regionsformand: Tror på en fusion med kommunerne

Den afgående formand for regionerne tror, at nye frontfigurer i regioner og kommuner kan sikre en fusion

- Jeg har i mange år været en af de centrale figurer i det her. Nu flytter jeg mig så. Måske skal der flyttes flere, så der med helt nye spillere på posterne forhåbentligt fokuseres på, hvad der gavner samfundet mest og ikke bare systemerne, siger formanden for Danske Regioner, Bent Hansen.

En sammenlægning mellem kommuner og regioner er fortsat nødvendig, hvis borgerne skal have den bedste behandling i sundhedsvæsenet.

Det siger formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), i et afskedsinterview med Ritzau i forbindelse med, at han efter regionsvalget forlader formandsposten, han har siddet på siden 2006.

Læs også For få Aarhus-politikere i regionen: - Vi burde være 10

- Jeg har i mange år været en af de centrale figurer i det her. Nu flytter jeg mig så. Måske skal der flyttes flere, så der med helt nye spillere på posterne forhåbentligt fokuseres på, hvad der gavner samfundet mest og ikke bare systemerne, siger han.

Lagt på is i 2015

Det planlagte fornuftsægteskab mellem de to store mastodonter i det decentrale Danmark udenfor Christiansborg var ellers sat i scene af bestyrelserne i Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner i 2014. Men det blev lagt på is i 2015.

Læs også Aarhus Letbane kræver erstatning fra operatør

Først af et snævert flertal på KL's topmøde og efterfølgende af Danske Regioner.

Det er rigtig ærgerligt, at kommuner og regioner bliver ved med at slås om dine og mine opgaver i stedet for vores.

Bent Hansen, formand, Danske Regioner

Dengang sagde Bent Hansen, at fusionsplanerne ikke ville blive en realitet igen, så længe han var formand.

Men han slog også fast, at patienterne betaler prisen for den manglende sammenhæng mellem sygehuse, kommuner og praktiserende læger.

- Det er rigtig ærgerligt, at kommuner og regioner bliver ved med at slås om dine og mine opgaver i stedet for vores. Jeg håber og tror også stadig på, at det om nogle år lykkes af få den fusion igennem, siger han nu.

Læs også Vigtigt møde om Letbanen: Nu skal der findes en løsning

Det "hænger i væggene"

Han kalder det enerverende og tidskrævende, at det hele tiden "hænger i væggene" hos KL, hvordan de kan stjæle opgaver fra regionerne.

- Det er ressourcekrævende og ikke fremmende for kvaliteten i sundhedsvæsenet. Mit håb var og er, at man kan komme væk fra det med en sammenlægning, siger Bent Hansen.

Læs også Åbningen af Letbanen er igen udskudt

- Vi har brug for store enheder til at løse opgaverne på sundhedsområdet ordentlig. Vi får aldrig kommuner store nok til at gøre det selv. Nu har vi i stedet åbnet banen for Folketingets indblanding, fordi vi ikke har så stærkt et samarbejde lokalt, som vi burde have, siger han.