Region Midt i kamp med hovedstaden for at beholde forskere

Først var krig om partikelterapi. Så var der krig om børnehjerte-kirurgi. Nu indleder Region Midtjylland en ny kamp mod hovedstaden

00:27

Hovedstaden skal ikke løbe med de store sundhedsprojekter bare fordi Christiansborg, Statens Serum Institut, Sundhedsstyrelsen og andre store instanser ligger der.

Sådan lyder opråbet fra Region Midtjylland, der netop nu kæmper mod, at et såkaldt Nationalt Genom Center skal blive samlet i København. 

Aarhus Universitet er nemlig frontløbere i den behandling ved hjælp af DNA-analyse, der er kernen i det kommende Genom Centers arbejde. I februar meldte Sundhedsministeriet ud, at administrationen af det kommende Genom Center ville blive placeret i København. Nu er det så ved at blive besluttet, hvor resten af centrets aktiviteter skal ligge.

Læs også Info-møde om HPV: Vi er ikke ude på at overtale nogen

- Det værste scenarie er, at man starter med at placere administrationen i hovedstaden, og man så derefter siger, at når nu administrationen ligger der, så kan vi også samle noget mere omkring det center, vi allerede har opbygget. Og så begynder man at tynde ud i de faglige miljøer, der er rundt om i landet, siger Anders Kühnau, formand for Hospitalsudvalget i Region Midtjylland, (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Fond donerer 1,4 mia.: Nyt diabetescenter på vej i Aarhus

Det er ikke første gang, at der er krig mellem øst og vest i sundhedssektoren. Efter tidligere slag om partikelterapi og børnehjerter åbner hospitalsudvalgsformanden i Region Midtjylland nu op for endnu en kamp.

Han mener, at regionerne og regeringen i fællesskab burde have lagt en færdig plan for centret, inden regeringen besluttede at placere den administrative del i København.

Aarhus er verdensførende

Genomforskning er kommet i fokus, fordi Danmark gerne vil satse mere på personlig medicin, hvor man ved hjælp af DNA-analyse bedre kan diagnosticere og målrette behandlingen af patienter.

Genomforskning

Et genom er et menneskes samlede DNA-streng. Personlig medicin går ud på at analysere patientens DNA, så man bedst muligt kan diagnosticere eller målrettet behandle bedst muligt.

På  Aarhus Universitet advarer genomforskeren Mikkel Schierup mod at flytte dele af miljøet til København.

- Det vil betyde, at man mister noget af den position, man har opbygget, og taber den ekspertise, som man har oparbejdet gennem lang tid, siger Mikkel Schierup, professor på Aarhus Universitet, til TV2 ØSTJYLLAND.

01:45

VIDEO: Bliv klogere på genomforskning og mød Mikkel Schierup og hans supercomputer.

Luk video

Han har sammen med en række kollegaer i både København og Aarhus skabt forskning, der er blevet udgivet internationalt.

Ifølge ham arbejder de to afdelinger i Aarhus og København godt sammen. Men han regner ikke med, at hverken han eller hans kollegaer er villige til at flytte til hovedstaden. Han tror derfor, at en flytning vil betyde, at man skal banke et helt nyt forskningsmiljø op igen i hovedstaden.

Læs også Hospital åbnede dørene: Tusinder i kø til bamser og bandager

- Den ekspertise, den er bare super svær at skaffe igen, og den er også begrænset af, hvor mange folk, der rent faktisk besidder den, siger Mikkel Schierup. 

Minister: Ro på

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) afviser, at hun har planer om at samle hele Genom Centret i hovedstaden - det er kun administrationen, der indtil videre er taget beslutning om.

00:58

VIDEO: Der har i flere år hersket en krig mellem øst og vest i sundhedssektoren. Se mere om det her.

Luk video

Ifølge sundhedsministeren er det Anders Kühnau, der ikke har forstået, hvad planerne er for det nye center.

- Der er overhovedet ikke tale om, at der er nogen, der skal flyttes rundt. Det er en fejlopfattelse, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Vores opfattelse er, at der kommer til at være nye medarbejdere udover de eksisterende både i Aarhus og i København, hvor den midlertidige placering ligger.

00:54

VIDEO: Ellen Trane Nørby mener, at Anders Kühnau har misforstået sagen

Luk video

Ifølge ministeren skal der sidde folk med ekspertise i personlig medicin i hele landet, og at beslutningsarbejdet lige nu handler om at få infrastrukturen på plads.

- Det her er ikke et spørgsmål om at flytte medarbejdere. Det er et spørgsmål om at sikre flere medarbejdere flere steder i landet for at sikre den nationale strategi på personlig medicin, siger Ellen Trane Nørby.

Læs også Afgørelse: Skejby skal ikke længere operere hjertebørn

Det mindsker dog ikke frygten i Anders Kühnau for, at placeringen i hovedstaden alligevel vil få indflydelse på det faglige miljø i Aarhus. Han mener ikke, at de som region har været nok involveret i beslutningsprocessen.  

- Det er selvfølgelig rigtig vigtigt, at vi er involveret, for det er os, der ejer infrastrukturen og data på det her område. Medarbejderne er ansat hos os. Derfor er det rigtig vigtigt at involvere regionerne i hele beslutningen. Både placeringen af centret, men også den samlede plan for hele området. Det er det, jeg lægger op til, siger Anders Kühnau.

Se mere i tv-indslaget øverst i artiklen. 

04:40

Her kommenterer Bent Hansen (S), formand for Region Midtjylland, sagen.

Luk video