Radikale Venstre vil genoptage planer om stormoské

Byrådskandidat Andreas Gram Drachmann fra Radikale Venstre vil genoptage planerne om en stormoské i Aarhus

Radikale Venstres byrådskandidat i Aarhus, Andreas Gram Drachmann, vil have en stor fællesmoské i byen på dagsordenen igen.

Han ser ideen om en fællesmoske som en måde, hvorpå man giver en håndsrækning til de moderate muslimer i Aarhus.

- Jeg synes, det er en måde at hjælpe de moderate muslimer. Vi vil hjælpe dem med at finde et sted, hvor de kan udøve deres tro, i stedet for de der kælderlokaler, de bruger nu, siger Andreas Gram Drachmann (R).

quote  Jeg synes, det er en måde at hjælpe de moderate muslimer

Andreas Gram Drachmann (R)

Tilbage i foråret 2016 blev planerne om at sælge en byggegrund til Forbundet for Islamiske Foreninger lagt i graven. En TV2-dokumentar afslørede med skjult kamera, hvordan imamer i nogle foreninger blandt andet rådgav om, hvordan man måtte slå børn, der ikke vil bede og at kvinder ikke må nægte deres mand at have sex.

I kølvandet af dokumentaren blev venstrefløjens flertal i byrådet splittet om spørgsmålet om stormoskeen. Socialdemokratiet og SF valgte at stemme imod at sælge den byggegrund, der var udset til moskéen. Radikale Venstre og Enhedslisten var de eneste støtter tilbage. 

Handler om integration

For Radikale Venstres Andreas Gram Drachmann handler det om at få skabt en bedre integration. At man i byrådet lavede en kovending i sagen om en stormoske har stillet sig i vejen for en bedre integration, mener han.

- Når man mødes på tværs af religiøse skel i islam, og så tror jeg, at integrationen sker bedre end i dag. Det løser ikke alle integrations problemer, men det bliver bedre i dag i forhold til radikalisering, siger Andreas Gram Drachmann.

Den radikale byrådskandidat tror på, at man i de islamiske foreninger har fået ryddet op i de radikaliserede stemmer, der blev afsløret i TV2’s dokumentar. 

- Jeg synes, man fik taget et opgør med dem i den forbindelse. Man fik skilt dem fra, som ligesom var de mere ekstreme. Lige som man gjorde med Grimhøj moskeen, det er meget rigtigt at gøre. Aarhus kommune skal ikke involvere sig med Grimhøj moskeen, siger Andreas Gram Drachmann.

Vil have dialog

Han håber, at kunne få talt SF og Socialdemokratiet varme igen efter valget, således at planerne om en fælles moské kan sættes i værk.

- Jeg vil opfordre til, at man kommer ud og møder de foreninger, at man får genetableret noget tillid, siger Andreas Gram Drachmann.

Men hos SF mener man, at det skal være de muslimske foreninger, der skal tage initiativet, hvis kommunen skal være med i planerne om en stormoske igen. 

- Det skal være foreningerne, der skal drive den proces frem. Der står i vores grundlov, vi har religionsfrihed, og de har ret til at bygge en moske. Jeg har indtryk af, der er en dialog nu, og så fra kommunens side. Jeg stiller mig gerne op og jeg kommer altid, når der bliver inviteret til et møde, siger Thomas Medom (SF), rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus. 

I de seneste meningsmålinger ser det ud til, at Alternativet kommer ind i byrådet i Aarhus. Men partiet har ikke taget stilling til, hvorvidt de vil støtte Radikale Venstres linje i forhold til Stormoskeen.

- Vi har haft det oppe at vende. Men vi har ikke taget en officiel beslutning i forhold til Stormoskeen, siger HC Molbech fra Alternativet til TV2 ØSTJYLLAND.

80_percent

play Lystbådepladser bliver revet væk

Ikea Skejby Aarhus IKEA

Genåbningsglæde hos IKEA: Håber ikke alle kommer på tirsdag

LINE JENSEN, KUNSTIGE NEGLE

play Line elsker kunstige negle: Former dødsstjernen på din fingerspids

Politi

Mand bragt på hospitalet efter slag og spark i hovedet

Silkeborg Højskole

Højskole bruger ny taktik: Fortsat kun et smittetilfælde

renovering

Danskerne vil bruge feriepenge på boligen - og det er et problem, siger eksperter