Politikerne i Randers: Kulturen er et våben

Langt de fleste partier i Randers mener, at det er godt, at kommunen bruger mange penge på kultur. Dog mener Liberal Alliance, at der skal skæres

02:43

VIDEO: Klik på videoen og hør politikernes holdning til kulturlivet.

Et rigt kulturliv gør Randers attraktiv i forhold til andre kommuner. Det mener langt de fleste partier i Randers.

- Vi skal huske, at vi kæmper om at få bosætning, og i den kamp er kultur et våben, siger borgmester i Randers Claus Omann Jensen fra Venstre til TV2 ØSTJYLLAND.

Vi skal huske, at vi kæmper om at få bosætning, og i den kamp er kultur et våben.

Claus Omann Jensen (V), borgmester i Randers

Også Claus Omann Jensens modstander fra Socialdemokratiet, Torben Hansen, er enig. Han mener ikke, at pengene vil være brugt bedre på for eksempel skoler eller ældrepleje. 

- Vi skal huske at se det i proportioner. Man kan få rigtig meget kultur for ganske få penge. Vi bruger en lille milliard på skolerne og ældreplejen. I forhold til det, er det små penge, vi bruger på kulturen, siger Torben Hansen fra Socialdemokratiet til TV2 ØSTJYLLAND.

Det næsthøjeste kulturbudget i Danmark

Kommunerne i Danmark bruger i gennemsnit 1500 kroner på kultur per borger om året. Randers bruger 1852 kroner per borger om året – hvilket er det næst højeste i Østjylland. Det er Magisterbladet, der har trukket tallene fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Læs også Nyt kulturhus får en million kroner: Har haft uregulerbar afføring af begejstring

I Liberal Alliance mener de, at kulturbudgettet er for højt og skal være mindre.

Skal vi passe børnene, mens du er til valg-debat? Tilmeld dig TV2 ØSTJYLLANDs børnevenlige debatmøde om Randers Kommune lørdag den 18. november her.

- Jeg mener klart, at der bliver brugt for mange penge på kulturen. Jeg har det sådan, at der er "kan" og "skal"-opgaver i kommunen. Skal-opgaver er for eksempel ældreplejen. Kulturen er en kan-opgave, hvor der skal bruges færre penge, siger Anders Burlund fra Liberal Alliance i Randers til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Watermusic – en fortælling om kærligheden mellem vandet og landet

De fleste andre partier mener dog, at kulturbudgettet i Randers er passende.

”Rander har et fedt kulturliv. I forhold til byens størrelse har vi rigtigt mange kulturelle tilbud. Så jeg synes faktisk, at Randers gør det rigtig godt, siger Jesper Bræmer fra Fusion Randers til TV2 ØSTJYLLAND.

Hør politikernes holdning til kulturen i Randers i videoen øverst i artiklen.