Politiker i Norddjurs: Folk skal sortere mere skrald

Det er ikke nok, at affaldsselskabet RenoDjurs er god til at sortere affald. Borgere i Norddjurs kommune skal selv gøre mere, lyder det fra SF

Det er ikke nok at sortere pap og papir fra sit skrald. Borgere i Norddjurs kommune skal også sortere plast og metal fra andet affald. Det mener Mads Nikolajsen fra SF.

Forestil dig, at du lige har lavet kødsauce, og du skal til at smide din tomme dåse tomater ned i skraldespanden.

Hvis det står til SFs Mads Nikolajsen skal du fremover smide dåsen ned i anden skraldespand, end den som du propper dine tomme mælkekartoner og æbleskrog ned i.

Det er rigtig skidt for naturen at forbrænde plast og metal.

Mads Nikolajsen, SF, Norddjurs Kommune.

Han mener, at borgere i Norddjurs kommune skal sortere deres affald mere end de gør i dag, ved at komme plastic- og metalaffald i en særskilt affaldsspand.

- Det er rigtig skidt for naturen at forbrænde plast og metal. Det skal vi genanvende, og vi får ikke fat på det, hvis vi ikke sorterer det ved kilden, siger Mads Nikolajsen (SF).

Genanvender ikke nok

Norddjurs Kommunes mål er at genanvende 50 procent af sit affald, men i dag genanvendes kun 41 procent.

Ifølge Jens Meilvang (LA), der er formand for RenoDjurs og formand for Miljø- og Teknikudvalget er der dog ingen planen, om at indføre mere husstandssortering i kommunen.

Det sagde han torsdag aften i TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Vi skal alle sortere affaldet: Men er det nødvendigt?

- Vi er jo startet med at regne på det i stedet for bare at indføre ordningen som symbolpolitik. Miljøgevinsten er minimal, og det koster rigtig meget for borgerne, siger Jens Meilvang (LA).

Nye politikere

Mads Nikolajsen er sammen med en anden repræsentant for SF de eneste i RenoDjurs’ bestyrelse på seks personer, der går ind for mere husstandssortering, men han håber, at det ændrer sig efter kommunalvalget.

Skal vi passe børnene, mens du er til valg-debat? Tilmeld dig TV2 ØSTJYLLANDs børnevenlige debatmøde om Norddjurs Kommune lørdag den 11. november her.

- Jeg håber på et politisk skifte. Selvom vi gør det rigtig godt i RenoDjurs, så når vi ikke i mål uden mere sortering, siger Mads Nikolajsen (F).

I Skanderborg, Odder og Favrskov har de længe sorteret deres affald derhjemme, og nu skal borgerne i Silkeborg Kommune også til at gøre det, men i hverken Syddjurs og Norddjurs kommune er der flertal for det.  

Næsten alle kommuner i Østjylland har indført borgersortering af affald. Undtagen Nord- og Syddjurs Kommuner. Her kan du se, hvor langt de forskellige kommuner er med at nå regeringens mål om 50 pct. genanvendelse af husholdningsaffald i 2022.