Politiker har løsning på at renovere skoler billigt

Skolerne i Norddjurs trænger til at blive renoveret for op mod en halv milliard kr. Radikale Venstres spidskandidat til kommunalvalget har en løsning

Skolerne i Norddjurs Kommune trænger til at blive renoveret for op mod en halv milliard kroner.

Der er et massivt behov for at renovere skolerne i Norddjurs Kommune.

Det viser en rapport fra 2013.

Dengang var der brug for at renovere skolerne for over en halv milliard kroner. Siden er nogle skoler blevet forbedret, men ifølge politikerne er der stadig et stort behov. 

Læs også Opråb til ældre: - Husk at sætte det tredje kryds til valget

- Det er ikke sådan, at der ikke er sket noget siden 2013, men der er stadig et massivt behov for at renovere skolerne, siger Kasper Bjerregaard (V), der er medlem af økonomiudvalget, til TV2 ØSTJYLLAND.

Hr. ESCO-klar

Jørn Juul Sørensen, der er spidskandidat for Radikale Venstre og uddannet bygningskonstruktør, mener, at Norddjurs Kommune bør energirenovere skolerne igennem et såkaldt ESCO-projekt.

02:03

Jørn Juul Sørensen (R) fortæller om sin løsning.

Luk video

Det vil ifølge ham gøre, at kommunen udleder mindre CO2, og samtidig vil den form for renovering ikke ruinere kommunens økonomi.

- Det er et win-win projekt, fordi man får nogle eksperter til at lave en plan og udføre den, og en stor del af projektet bliver finansieret igennem de energibesparelser, man opnår, siger Jørn Juul Sørensen (RV).

FAKTA OM ESCO:

ESCO står for Energy Service COmpanies og er en samarbejdsform til at opnå energibesparelser i bygninger. Tankegangen i ESCO er simpel; de midler, der er bundet i en given ejendom i form af energiforbrug, kan reduceres, og reduktionen af energi betaler for optimering af ejendommens energiforbrugende installationer.

Det unikke ved ESCO som samarbejdsform er, at den private ESCO-partner garanterer for, at de fundne energibesparelser bliver udført. Hvis ikke de garanterede besparelser bliver opnået, kompenserer ESCO-partneren for de manglende energibesparelser med et beløb, der svarer til forskellen op til de garanterede energibesparelser.

Kilde: Bygningsstyrelsen

En anden plan

Politikerne i Miljø- og Teknikudvalget har allerede kigget på ESCO-projektet, og de synes, at det er et godt projekt, men de har valgt en anden løsning.

00:41

VIDEO: Formand for Miljø- og Teknikudvalget, Jens Meilvang (LA), kommenterer på forslaget.

Luk video

- Lige nu har kommunen valgt at lave en energirenoveringspulje, som betyder, at vi gør det samme selv. Hvis institutionerne søger om at blive energirenoveret, får de pengene af kommunen, og så får vi de penge fra dem, som de sparer på at bruge mindre energi, siger Jens Meilvang (LA), der er formand for Miljø- og Teknikudvalget i Norddjurs Kommune.

Efter valget

Både borgmesterkandidaten fra Venstre og Socialdemokratiet er åbne over for at kigge på ESCO-projektet igen efter kommunalvalget og vurdere, om det er en bedre løsning end den nuværende.

 - Vi har energirenoveret mange steder i kommunen, men jeg anerkender fuldt ud, at der behov for yderligere energibesparelser,  og vi kan godt tage en vurdering af ESCO efter valget, siger borgmester og formand for økonomiudvalget, Jan Petersen (S)

Læs også Henrik har fleksjob: Må ikke stille op til valg for jobcenter

- Det lyder interessant, og det skal vi have kigget på og undersøgt, for der er et massivt behov for at renovere skolerne, og alt der kan hjælpe os, er interessant, siger Kasper Bjerregaard.