Politik i børnehøjde: Oliver på seks år ved godt, hvad et byråd er

Et forældrepar fra Aarhus har taget initiativ til at formidle politik i børnehøjde. En ekspert mener, at det er vigtigt at lære om demokrati tidligt

02:11

Oliver Frederiksens forældre formidler politik i børnehøjde via deres egen Facebook-side.

Selvom der er 12 år til, at Oliver Frederiksen skal i stemmeurnen for første gang, så har han allerede fuldstændig styr på, hvad en borgmester, en rådmand og et byråd er.

Hans forældre, Camilla Frederiksen og Michael Frederiksen, har nemlig taget initiativ til at lære børn om demokrati og politik op til det kommende kommunalvalg.

Læs også Nyt børnebyråd tager fat på arbejdet på rådhuset

- Så går det forhåbentligt lettere, når de engang selv skal sætte deres kryds, siger Camilla Frederiksen.

Plakaterne kommer jo op og hænge i lygtepælene lige om lidt, og det kan børnene også se. Så at forsøge at forklare børn, hvad demokrati er, det er en vigtig indsats.

Thomas Medom, rådmand

Oliver Frederiksens forældre formidler gode oplevelser, der er at hente for børnefamilier i Aarhus, på deres egen Facebook-side, Børnenes Aarhus.

Her skriver de også artikler ud fra spørgsmål, som de har stillet til et hav af kandidater, der stiller op til kommunalvalget.

Spørgsmålene spænder fra højeste prioritet på børneområdet til kandidaternes yndlingsjulekalender.

- Så kan forældrene sig, ”kan du huske ham der, vi så i fjernsynet, han er helt vild med Nissebanden.” Det der med, at man tager de her politikere fra fjernsynet og viser, at det er helt normale mennesker, siger Michael Frederiksen.

Rådmand: Det er helt vildt sejt

En af dem, der har fået spørgsmålene tilsendt, er Thomas Medom (SF), den nuværende rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune.

Læs også Khaled om politik: Børn skal ikke kun kende Lars Løkkes navn

- Jeg synes, det er helt vildt sejt. Det er et godt initiativ. Plakaterne kommer jo op og hænge i lygtepælene lige om lidt, og det kan børnene også se. Så at forsøge at forklare børn, hvad demokrati er, det er en vigtig indsats, siger Thomas Medom (SF).

Han håber, at parrets indsats vil medvirke til, at børnene får lyst til at være en del af demokratiet i fremtiden.

DUF: Vi skal have fat i førstegangsvælgere

Det er enormt vigtigt, at man lærer om demokrati så hurtigt som muligt, lyder det fra Kasper Sand, der er formand for Dansk Ungdoms Fællesråd, DUF.

- Hvis demokratiet også skal være stærkt i fremtiden, så kræver det, at hver ungdomsgenerationen finder demokratiet på deres egen måde.

03:17

VIDEO: Se hele interviewet med Kasper Sand fra Dansk Ungdoms Fællesråd her.

Luk video

Han mener, at det er særligt vigtigt at få de unge til at engagere sig i politik op til valget.

Vi skal have fat i førstegangsvælgerne og få dem ned og stemme. For vi ved, at hvis man får stemt første gang, så er der også større sandsynlighed for, at man gør det ved de kommende valg.

Kasper Sand, DUF

- Vi skal have fat i førstegangsvælgerne og få dem ned og stemme. For vi ved, at hvis man får stemt første gang, så er der også større sandsynlighed for, at man gør det ved de kommende valg, siger Kasper Sand.

Et middel til at få de unge til at interesse sig for valget kan ifølge Kasper Sand være, at man sørger for, at debatten op til ikke kun handler om daginstitutioner og ældrepleje.

- Lad os få en kommunalvalgsdebat, der også handler om kultur, foreningsliv og offentlig transport, siger han.

Og sidst men ikke mindst, foreslår han, at politikkerne rykker ud, hvor de unge er, såsom på uddannelsesinstitutionerne. 

Ungebyrådet er en af de måder, hvorpå unge kan engagere sig i politik. Vi har besøgt ungebyrådet i Aarhus, hvor Karim Kaddoura er blevet valgt som nu borgmester. Du kan se hele indslaget herunder. 

01:17 Luk video