Pesticider på Samsø: Den grønne ø sprøjter på kartoflerne

Samsø er, ifølge Danmarks Naturfredningsforening, blandt de mest sprøjtede kommuner i Danmark

03:15

De lækre Samsø-kartofler kan i mange tilfælde være sprøjtet til med pesticider.

Samsø, som er markedsført som en grøn ø, er nemlig blandt de mest sprøjtede kommuner i Danmark. Det skriver Danmarks Naturfredningsforening i en opgørelse  over, hvor stor en andel af kommunernes areal, der er ikke-økologisk landbrugsareal, hvor der potentielt bruges sprøjtegift.

17 procent af Samsøs befolkning ernærer sig indenfor landbruget. 

Øjvind Rasmussen er kartoffelbonde på Samsø. Han benytter sig også af de i øvrigt fuldt ud lovlige sprøjtemidler.

Læs også Landbrug om kommunens sprøjteforbud: "De er på tynd faglig is"

- Personligt ved jeg intet om, hvad mine midler indeholder, men jeg er nødt til at have tillid til dem, der godkender dem for mig, og det vil sige Miljøstyrelsen, siger Øjvind Rasmussen til TV2 ØSTJYLLAND.

Reglerne er sådan indrettet, at Øjvind Rasmussen må begynde at sælge sine kartofler tre dage efter, at han har sprøjtet dem. 

Læs også Politikere klar til at forbyde pesticider i Odder

Nogle politikere mener, at der bliver sprøjtet for meget på øen på trods af, at alle Miljøstyrelsens krav bliver overholdt.

- Jeg synes jo, at det er en smule beskæmmende det med, at vi på en måde er så grønne udadtil, men når folk så flytter herover finder man ud af, at der faktisk bliver sprøjtet rimelig meget med pesticider. Det passer ikke så godt med vores image – det er ærligt talt lidt skamfuldt. Det kunne være rigtig godt, hvis vi kunne løsne op for det, siger Ulla Holm, der er spidskandidat for SF på Samsø. 

Alle Miljøstyrelsens krav bliver overholdt. Alligevel mener flere politikere, at der bliver sprøjtet for meget på Samsø. Genrefoto. Foto: Mads Claus Rasmussen - Scanpix

Venstres spidskandidat til kommunalvalget på Samsø er en af de borgere på øen, der lever af at sælge grøntsager.

- Jeg er nødt til at forholde mig til, når eksperterne har været inde over og sige, at det er okay det vi gør, så må vi stole på det. Landmændene bruger de midler, der nu engang er lovlige og tilladte i Danmark. Jeg synes, det er nogle dygtige avlere og producenter, vi har på Samsø, og de gør meget ud af at have orden i tingene, siger Henrik Kjær, landmand og spidskandidat for Venstre på Samsø.

Artiklen opdateret d.17-11-2017 Det fremgik ikke tidligere, at listen over mest sprøjtede kommuner kommer fra Danmarks Naturfredningsforening jvf link 

Se mere i indslaget øverst i artiklen.