Øst mod vest i Favrskov: Hvordan bliver der ligevægt?

Fredag diskuterede politikerne, hvordan man fordeler pengene i Favrskov kommune ligeligt, og hvordan man skaber tilflytning til især kommunens vestlige områder

03:42

Favrskov Kommune blev ved kommunalreformen sat sammen af Hadsten, Hammel, Hinnerup og Hvorslev kommuner samt nogle sogne fra Langå kommune.

Men selvom det er 10 år siden, at Favrskov Kommune var en realitet, så er der stadig splittelse i området. Kommunen har vækst i den østlige del af kommunen, men mod vest oplever man ikke samme medvind.

Denne udfordring diskuterede spidskandidaterne i Favrskov ved TV2 ØSTJYLLANDS debatmøde, som blev sendt live på Facebook fredag eftermiddag.

Læs også Borger til politikere: Der mangler nærvær og synlighed

Borgmesterkandidaterne fra Socialdemokratiet og Venstre tror begge, at markedsføring er vejen frem i forhold til at få tilflyttere til den vestlige del af Favrskov.

- Vi skal gøre vores kommune synlig også i den vestlige ende. Vi har masser af godt at byde på. Dermed ikke sagt, at der ikke skal ske udvikling i Hinnerup-området, hvor vi står nu, siger Venstres borgmesterkandidat, Flemming Nørgaard, der selv er fra Ulstrup.

- Vi har lavet en mere markedsorienteret markedsføring af vores grunde nu her. Jeg er sådan set enig i, at vi godt kan lave mere markedsføring. Vi skal være bedre til at fortælle folk, at de kan bo der billigere end de gør i Aarhus, siger siddende borgmester Nils Borring (S)

Men hos SF mener man ikke, at det er vejen frem at annoncere efter flere tilflyttere.

Favrskov Kommune opever vækst i den østlige del af området, men mod vest er der ikke samme medvind. Billedet her er fra Ulstrup. Foto: Google Maps

- Jeg synes, vi skal gøre meget mere for at få Favrskov til at hænge bedre sammen. Vi skal gøre meget mere for at skabe udvikling ude i de små landsbyer. Hinnerup, Hadsten og Hammel får en masse opmærksomhed, Ulstrup får lidt, fordi Flemming (Venstres spidskandidat, red.) er der fra. Hvis man satte helsidesannoncer i BT omkring Tjernobyl, så ved jeg ikke om folk vil flytte dertil. Vi er nødt til politisk at ville noget andet, siger Søren Frandsen (SF), der kommer fra Grundfør ved Hinnerup.

Niels Kallehave fra Dansk Folkeparti mener, at man ikke kan ændre på, hvor folk gerne vil flytte hen.

Læs også Politikere i strid om bro i Hadsten

- Øst har sine kvaliteter, Vest har sine kvaliteter. Folk flytter ud inde fra Aarhus, jamen så flytter de derhen hvor de gerne vil. Så skal vi bare stå klar med nogle byggegrunde, siger Niels Kallehave fra Dansk Folkeparti.

Forskellige løsninger

Alternativet er klar til at lave positiv særbehandling, så skolerne og institutioner i den vestlige del af kommunen blive attraktive.

Jeg synes, vi skal gøre meget mere for at få Favrskov til at hænge bedre sammen. Vi skal gøre meget mere for at skabe udvikling ude i de små landsbyer.

Søren Frandsen (SF)

- Man kan lave sådan noget positiv særbehandling, hvis man gerne vil have folk ud af Hinnerup- og Søften-området. Man kunne for eksempel i forhold til skoler og institutioner sige, der kunne faktisk være en bedre løn til de lærere og pædagoger, der kom ud og arbejder derude. Der kunne være nogle bedre normeringer, og det vil betyde, at man vil styrke skolerne, og styrke institutionerne, og det er det, folk gerne vil have, siger Jørgen Thiele fra Alternativet.

Radikale Venstre vil gerne styrke fællesskaberne i lokalsamfundet

- Og vi har rigtig fine pletter i kommunen, hvor der er lokalsamfund med stærkt lokalt arrangement, lokale kulturtilbud og sådan noget. Og der er faktisk god tilflytning til, når man mærker, der er de der fællesskab, siger Torben Christensen fra Radikale Venstre. 

Læs også Favrskov Kommune: Kend din kandidat

Enhedslisten slår et slag for borgerinddragelse i forhold til at skabe visioner for områderne vestpå.

- Vi er nødt til i kommunen at tænke anderledes. Det kunne også være, at man skulle tiltrække ved sine visioner og de gode ting, man gør. Jeg snakker tit om borgerinddragelsen ude lokalt i de mindre områder. Jeg tænker, man skal bygge på at slå nogle flere byer sammen, nogle landsbyer sammen i nogle klynger og pege på nogle rettigheder, som man så kunne have, hvis man havde nogle visioner for sit område, siger Bodil K. Olsen fra Enhedslisten.  

Konservatives kandidat mener, at man i byrådet skal begynde at se ud over sin egen bygrænse.

- Vi skal til at se ud over det der, når en by får noget, så skal en anden by også have noget. Jeg synes, vi skal begynde at kigge på, hvilke kvaliteter vi kan lave i de enkelte byer, siger Lars Storgaard fra Konservative.

Se hele debatten fra Favrskov kommunen herunder: