Odder bruger færrest penge på kultur

I en oversigt lavet af Magisterbladet er Odder den kommune i Danmark, der bruger færrest penge på kultur. Det vil radikal spidskandidat lave om på

Odder Museum, der er en del af Moesgaard Museum, får økonomisk støtte af Odder Kommune. Foto: Thomas Lee Christensen

- Jeg synes, det er helt forfærdeligt faktisk.

Sådan siger spidskandidaten for De Radikale i Odder Kommune, Kresten Bjerre, til nyheden om kommunens sidsteplads i oversigten over kulturbudgetterne.

Hvis vi skal skabe det gode liv for borgerne, så skal vi også have fat i kulturen

Kresten Bjerre, spidskandidat for De Radikale i Odder Kommune

Det er Magisterbladet, der har trukket tallene fra Økonomi- og Indenrigsministeriet. Her fremgår det, at mens Randers Kommune i 2017 bruger 1.852 kr. på kultur pr. borger, så bruger Odder 940 kr. Det laveste beløb på landsplan.

Nu går den radikale spidskandidat til valg på, at der fremadrettet skal sættes flere penge af til kultur i kommunen.

- Hvis vi skal skabe det gode liv for borgerne, så skal vi også have fat i kulturen, siger Kresten Bjerre (B) til TV2 ØSTJYLLAND.

Borgmesteren vil bruge pengene andre steder

I Odder Kommune går kulturbudgettet blandt andet til biblioteket, musikskolen og museet.

Vi er nødt til at kigge på kerneydelserne. Vi skal sikre, at børn, unge og ældre bliver passet godt, inden vi skal bruge penge på kulturen.

Uffe Jensen (V), borgmester Odder Kommune

Til trods for Danmarks laveste kulturbudget pr. borger, så mener borgmesteren, Uffe Jensen (V) ikke, at der mangler kulturtilbud i Odder. En del af kulturen kører nemlig på frivillige hænder – heriblandt biografen. Han vil derfor hellere bruge pengene på andre områder.

- Vi er nødt til at kigge på kerneydelserne. Vi skal sikre, at børn, unge og ældre bliver passet godt, inden vi skal bruge penge på kulturen, siger Uffe Jensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Kresten Bjerre (B) mener dog sagtens, at der kan blive råd til kernevelfærd og kultur. Han forventer, at flere penge til kulturen vil trække flere indbyggere, og dermed skattekroner, til kommunen. Dog ser han det ikke som en investering, der nødvendigvis skal give et afkast tilbage.

Læs også Politiker i Norddjurs: Folk skal sortere mere skrald

- Nu handler det jo ikke bare om, at det skal kunne betale sig. Der er rigtig mange af de ting, der gør, at vi har det gode liv, der jo ikke betaler sig. Men det er jo vigtigt, for at vi har et godt sted at være, siger Kresten Bjerre (B).

Socialdemokratiet klar på mere kultur
Socialdemokratiets spidskandidat i Odder Kommune, Lone Jakobi, vil ikke afvise, at der skal sættes flere penge af til kulturlivet.

Det handler om fællesskab, om at give oplevelser til hinanden og om, at Odder Kommune er et godt sted at bo. Der betyder kultur- og fritidslivet rigtig meget.

Lone Jakobi, Socialdemokratiets spidskandidat i Odder Kommune

- Vi vil gerne mere kultur i Odder Kommune. Det handler om fællesskab, om at give oplevelser til hinanden og om, at Odder Kommune er et godt sted at bo. Der betyder kultur- og fritidslivet rigtig meget, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Lone Jakobi (A) ser blandt andet underskudsgarantier, som en måde at støtte kulturlivet på.

- Det, at vi kan give en mindre underskudsgaranti, er måske det, der får nogle til at turde løbe med et projekt – og komme igennem, forklarer hun.

En måde at skaffe tilflyttere

I Randers Kommune bruger de dobbelt så mange penge på kultur som i Odder.

Her ser borgmester Claus Omann Jensen (V) kultur som et våben i kampen om tilflyttere.

- Hvis der ikke er nogen her til at betale skat, så har vi heller ikke de muligheder for at investere i vores skoler og daginstitutioner. Der er kultur utrolig vigtig. Jeg er godt tilfreds med at investere i det, siger borgmesteren til TV2 ØSTJYLLAND.

Netop kulturområdet var et emne under TV2 ØSTJYLLANDS valgmøde fra Odder Kommune. Du kan se hele valgmødet på her.