Nyt byråd koster flere penge: - Fejer regning ind under gulvtæppet

Politiker raser over, at millionregning for oprettelser af nye politiske udvalg i Randers ikke lægges åbent frem

To nye udvalg i Randers Byråd kommer i løbet af de næste fire år til at koste kommunekassen 2,25 mio. kr. i ekstra honorarer og vederlag til udvalgsmedlemmer- og formænd. Kasper Fuhr Christensen fra Velfærdslisten raser over, at regningen ikke lægges åbent frem.

Fra den nye borgmester Torben Hansen lyder det, at de nye udvalg er nødvendige. Kommunaldirektøren indrømmer, at regningen burde have fremgået af dagsordenen til dagens byrådsmøde.

De to nye udvalg, der er tale om, er et såkaldt udviklingsudvalg, og så ønsker flertallet bag konstitueringen i byrådet også at splitte børn- og skoleområdet op i et skole- og uddannelsesudvalg og et børne- og familieudvalg.

- Skoleområdet har de seneste år fyldt rigtig meget i det tidligere udvalg, så ved at dele det op nu, styrker vi den politiske debat, siger den nye borgmester Torben Hansen (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

I udviklingsudvalget samler politikerne projekter som 'Byen til vandet' og andre udviklingsopgaver, som tidligere har ligget i forskellige udvalg.

Men bliver de nye udvalg ikke bare oprettet for at skaffe udvalgsposter til partier, som man skulle have med i konstitueringen?

- Folk, der kender mig, vil vide, at jeg i mange måneder har talt for at opdele børn- og skoleområdet, så nej det er ikke sådan, det forholder sig, lyder det fra Torben Hansen.

Holder det skjult for borgere 

Politikeren Kasper Fuhr Christensen er både kritisk over for nødvendigheden af nye udvalg og over, at million-regningen for oprettelsen ikke fremgår af fremstillingen til dagens byrådsmøde, hvor ændringerne formelt skal vedtages.

- Jeg synes tværtimod, vi har brug for færre udvalg. Det lugter lidt af, at man har lavet udvalgene for at forsørge nogle politikere. Ved alt for mange udvalg risikerer man, at helheden går tabt, og det bliver svært for politikerne at bevare overblikket, siger Kasper Fuhr Christensen til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Det virker som om, at man forsøger at feje regningen ind under gulvtæppet. Det gør mig ærlig talt rasende, at man forsøger at holde det skjult for borgerne. Det er så uærligt.

Kasper Fuhr Christensen, Velfærdslisten

Samtidig er han fortørnet over, at regningen for de nye udvalg på 2,25 mio. kr. de næste fire år ikke fremgår af sagsfremstillingen til byrådsmødet.

- Det virker som om, at man forsøger at feje regningen ind under gulvtæppet. Det gør mig ærlig talt rasende, at man forsøger at holde det skjult for borgerne. Det er så uærligt, siger Kasper Fuhr Christensen.

Kommunaldirektøren i Randers lægger sig fladt ned i forhold til den manglende information om million-regningen.

En valgets tabere i Randers var Beboerlisten og frontfigurer Bjarne Overmark. Han mener dog ikke selv, at partiet tabte. Se hvorfor i interviewet her.

- Det er en klar fejl fra vores side, at den ikke fremgår. Vi har haft travlt efter valget med at lave sagsfremstillingen, så vi har haft et andet fokus. Men ja, det er jo logisk, at flere udvalg koster flere penge, siger Jesper Kaas Schmidt til TV2 ØSTJYLLAND.

Han påpeger dog også, at Randers Kommune stadig ikke bruger hele den tekniske ramme for honorarer til den politiske struktur. I alt har man 370 pct. af borgmesterens løn at arbejde med.

- Rammen udnyttes aktuelt med 281,26 procent. Når den nye styrelsesvedtægt besluttes, udnyttes rammen med 332,62 procent. Til rest er derfor umiddelbart 37,38 procent, siger Jesper Kaas Schmidt.

Andre kommuner udnytter ifølge kommunaldirektøren stort set hele rammen til at honorere udvalgsmedlemmerne og udvalgsformændene. I Randers har byrådet dog besluttet ikke at lade disse få en lønstigning i lighed med den, som borgmesteren har fået.

Også derfor har man midlerne til at oprette de nye udvalg. 

Magnus Heunicke

Eksperter regner på større genåbning

Smukfest bøgeskoven

Festivaler kritiserer minister: Det giver ikke mening at planlægge forsigtigt

040321 Vildthegn DIGI Still

Ubudne gæster gnaver i Slotspark

Mia Vester, kroniker

25-årig kroniker frygter at rykke bagud i vaccinekø: - Det er et hårdt slag

Lige nu
borgmester Jacob Bundsgaard

liveblog COVID-19 LIVE: Pressemøde om genåbningen af Aarhus klokken 10.00

Niels Rasmussen

AGF-fan håber at kunne deltage i tilskuer-forsøg: Det er jo det, vi lever for