Ny metode kan opdage lungekræft meget tidligt

En ny metode til tidligt at opdage lungekræft vækker opsigt, men skaber intern strid i Region Midtjylland

En ny skanningsmetode, der kan opdage lungekræft tidligt og dermed redde liv, er blevet genstand for en strid mellem overlæger og forskere samt direktionen på Regionshospitalet Silkeborg og Region Midtjylland.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

Forskningsprofessor Peter Vedsted, Aarhus Universitet, og lægerne fra Silkeborg anser den nye metode for så god, at de ønsker at offentliggøre resultaterne af metoden. 

quote Resultaterne er signifikante, og det skal offentligheden vide nu, så resultaterne straks kan komme patienterne i resten af landet til gode.

Peter Vedsted, forskningsprofessor

- Jeg kan etisk og moralsk ikke holde til at sidde inde med den viden, vi nu har fået, indtil vi er klar med en videnskabelig undersøgelse af Silkeborg-metoden om to-tre år. 

- Resultaterne er signifikante, og det skal offentligheden vide nu, så resultaterne straks kan komme patienterne i resten af landet til gode, siger Peter Vedsted.

Fortsatte med at bruge den

Region Midtjylland vendte i marts i fjor tommelfingeren nedad til metoden, men Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg fortsatte med at bruge den.

Lungekræft er den mest dødelige kræftform, som rammer cirka 4500 danskere hvert år. Overlevelse er afhængig af, at kræften opdages i et tidligt stadie, hvilket den ofte ikke gør.

Siden januar 2016 har de praktiserende læger i Silkeborg haft mulighed for at henvise patienter med så vage symptomer, at de ikke sendes i kræftpakkeforløb, til en såkaldt lavdosis CT-skanning.

Kan afsløre selv små kræftknuder

I modsætning til en normale røntgenundersøgelse kan den afsløre selv små kræftknuder. 

Andre hospitaler bør tage metoden til sig, mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).
Andre hospitaler bør tage metoden til sig, mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). Foto: Ólafur Steinar Gestsson - Scanpix

Det har fordoblet antallet af diagnosticerede tilfælde af lungekræft i det tidligste stadie, så Silkeborg ligger dobbelt så højt som landsgennemsnittet.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) mener, at andre hospitaler bør tage metoden til sig.

Michael Braüner Schmidt, lægefaglig direktør på blandt andet hospitalet i Silkeborg, finder det "problematisk" af centerledelsen at offentliggøre resultaterne uden at have undersøgt kendte problemer ved metoden.

20141104-103344-2-1920x1280we

play Havbrugsejer beskyldes for massiv forurening - nu begynder retsagen

Magnus Heunicke

Eksperter regner på større genåbning

Smukfest bøgeskoven

Festivaler kritiserer minister: Det giver ikke mening at planlægge forsigtigt

Lige nu
borgmester Jacob Bundsgaard

liveblog COVID-19 LIVE: Pressemøde om genåbningen af Aarhus klokken 10.00

Niels Rasmussen

AGF-fan håber at kunne deltage i tilskuer-forsøg: Det er jo det, vi lever for

Lone Abildtrup

play Lone er dødssyg og fanget i vaccinationskaos: Tilbudt "forkert" vaccine