Ny metode kan opdage lungekræft meget tidligt

En ny metode til tidligt at opdage lungekræft vækker opsigt, men skaber intern strid i Region Midtjylland

Region Midtjylland vendte i marts i fjor tommelfingeren nedad til den nye metode, men Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg fortsatte med at bruge den.

En ny skanningsmetode, der kan opdage lungekræft tidligt og dermed redde liv, er blevet genstand for en strid mellem overlæger og forskere samt direktionen på Regionshospitalet Silkeborg og Region Midtjylland.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

Læs også Ny metode kan opdage kræft tidligt: Regionen er skeptisk

Forskningsprofessor Peter Vedsted, Aarhus Universitet, og lægerne fra Silkeborg anser den nye metode for så god, at de ønsker at offentliggøre resultaterne af metoden. 

Resultaterne er signifikante, og det skal offentligheden vide nu, så resultaterne straks kan komme patienterne i resten af landet til gode.

Peter Vedsted, forskningsprofessor

- Jeg kan etisk og moralsk ikke holde til at sidde inde med den viden, vi nu har fået, indtil vi er klar med en videnskabelig undersøgelse af Silkeborg-metoden om to-tre år. 

- Resultaterne er signifikante, og det skal offentligheden vide nu, så resultaterne straks kan komme patienterne i resten af landet til gode, siger Peter Vedsted.

Fortsatte med at bruge den

Region Midtjylland vendte i marts i fjor tommelfingeren nedad til metoden, men Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg fortsatte med at bruge den.

Lungekræft er den mest dødelige kræftform, som rammer cirka 4500 danskere hvert år. Overlevelse er afhængig af, at kræften opdages i et tidligt stadie, hvilket den ofte ikke gør.

Læs også Her er syge ikke kastebolde - får hjælp 10 gange hurtigere

Siden januar 2016 har de praktiserende læger i Silkeborg haft mulighed for at henvise patienter med så vage symptomer, at de ikke sendes i kræftpakkeforløb, til en såkaldt lavdosis CT-skanning.

Kan afsløre selv små kræftknuder

I modsætning til en normale røntgenundersøgelse kan den afsløre selv små kræftknuder. 

Andre hospitaler bør tage metoden til sig, mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). Foto: Ólafur Steinar Gestsson - Scanpix

Det har fordoblet antallet af diagnosticerede tilfælde af lungekræft i det tidligste stadie, så Silkeborg ligger dobbelt så højt som landsgennemsnittet.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) mener, at andre hospitaler bør tage metoden til sig.

Michael Braüner Schmidt, lægefaglig direktør på blandt andet hospitalet i Silkeborg, finder det "problematisk" af centerledelsen at offentliggøre resultaterne uden at have undersøgt kendte problemer ved metoden.