Metalstøv skader biler og lygtepæle: Naboer frygter for helbredet

Naboerne til jernstøberiet Sabro A/S er bekymrede over metalstøv i industriområde i Hornslet, men nu griber Miljøstyrelsen ind

Rustpletter på biler og lygtepæle i Hornslet er kilde til frustrationer hos dem, der har deres daglige gang i et industrikvarter i byen.

I flere år har en gruppe borgere forsøgt at finde årsagen til det, de mener, er omfattende forurening med metalstøv.

Støvet laver lak-skader på områdets biler, og enkelte borgere frygter også, at støvet kan skade deres helbred.

Stammer sandsynligvis fra jernstøberi

- Vi oplever, når vinden kommer fra Sabro (lokal virksomhed, red.), så får vi tydeligt sort støv nedfald, siger en af områdets beboere, Ulrik Møller, til TV2 ØSTJYLLAND.

I 2011 klagede naboerne for første gang over metalstøv, og Sabro A/S har siden fået besked på at begrænse udledningen af støv.

Her ses de rustpletter, som sætter sig på lygtepæle og biler i industriområdet i Hornslet.
Her ses de rustpletter, som sætter sig på lygtepæle og biler i industriområdet i Hornslet.

Men gennem årene har flere undersøgelser givet modstridende konklusioner på, om jernstøberiet nu også entydigt bærer skylden. Myndighederne har sat sagen i bero, og imens er problemerne med blandt andet metalstøv på biler - i hvert fald ifølge naboernes - fortsat.

Frustration hos naboer

Ifølge naboerne kan man flere steder se tegn på, at Sabro A/S støver så langt væk som 300 meter væk i et villakvarter på biler og på glaspartier.

- Min nabo har haft bilen i 14 dage, og det, du ser her, det er simpelthen små rustpartikler, der sidder på bilen, siger Carsten Møller Jensen fra Interoll i Hornslet

Hvordan når du frem til, at det her har noget med Sabro at gøre?

- Det er ved at bruge min sunde fornuft, siger Carsten Møller Jensen.

Ny undersøgelse giver medvind

En ny undersøgelse fra september lavet af Syddjurs Kommune konkluderer, at støvet med stor sikkerhed kommer fra det nærliggende jernstøberi Sabro A/S.

quote Vi er bekymrede for er vores helbred. Hvad betyder det her støv, når vi går og indånder det?

Ulrik Møller, nabo

Undersøgelsen konstaterer det, som naboerne hele tiden har haft mistanke om. Så derfor har de svært ved at forstå at sagen indtil videre har taget seks år.

- Det er vi jo meget lidt tilfredse med, i og med vi får vores skader, som selvfølgelig koster os nogle penge. Men en anden ting, vi er bekymrede for, er vores helbred. Hvad betyder det her støv, når vi går og indånder det?, spørger Ulrik Møller.

Miljøstyrelsen griber ind

Det er Miljøstyrelsen, der er tilsynsmyndighed for Sabro A/S. Og herfra lyder det, at det har været et vanskeligt forløb, fordi der løbende er kommet naboklager, mens undersøgelser ikke har kunnet påvise Sabro A/S som synderen.

Men med den nye rapport fra Syddjurs Kommune er billedet ændret, og nu vil Miljøstyrelsen gribe ind.

- Vi arbejder lige nu på et påbud til virksomheden, som vil forpligte dem til at skulle opspore kilderne til det støv, som generer naboerne. Og når de har gjort det, så vil de få et nyt påbud, som forpligter dem til at iværksætte nogle foranstaltninger, der skal til, for at naboerne ikke længere er generet af støv, siger Juliane Albjerg, der er kontorchef i Miljøstyrelsen i Aarhus.

Sabro A/S oplyser til TV2 ØSTJYLLAND, at virksomheden forholder sig til Miljøstyrelsen og har tænkt sig at efterleve eventuelle påbud.

I tv-indslaget øverst i artiklen kan du se mere om naboernes bekymringer.

80_percent

play Lystbådepladser bliver revet væk

Ikea Skejby Aarhus IKEA

Genåbningsglæde hos IKEA: Håber ikke alle kommer på tirsdag

LINE JENSEN, KUNSTIGE NEGLE

play Line elsker kunstige negle: Former dødsstjernen på din fingerspids

Politi

Mand bragt på hospitalet efter slag og spark i hovedet

Silkeborg Højskole

Højskole bruger ny taktik: Fortsat kun et smittetilfælde

renovering

Danskerne vil bruge feriepenge på boligen - og det er et problem, siger eksperter