Mange vælgere har stemt fra morgenstunden

To timer efter åbning af valgsteder havde 11,5 procent på udvalgte valgsteder i hele landet sat deres kryds

Foto: Richard Sylvestersen - Scanpix

To timer efter åbningen af valgstederne ved kommunal- og regionsrådsvalget havde 11,5 procent af vælgerne været henne og sætte deres kryds.

Det viser en rundspørge, som Ritzau har foretaget klokken 10 til valgsteder og kommuner over hele landet med tilsammen 295.935 vælgere.

Læs også Ved du stadig ikke, hvem du skal stemme på? Tag kandidattesten

Mange har stemt tidligt

Det tyder på, at vælgerne har fået øje på, at valgstederne ved dette valg åbnede en time tidligere, siger valgforsker og professor Kasper Møller Hansen, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet.

- Danskerne har tilsyneladende taget til sig, at de har kunnet stemme allerede fra klokken 8, og rigtig mange har benyttet deres stemmeret allerede fra morgenstunden, siger Kasper Møller Hansen.

- Det tegner godt, for at valgdeltagelsen kan nå samme niveau som sidst. Men vi kan først se senere på dagen, om folk blot flytter deres stemmer fra om eftermiddagen til om morgenen, siger han.

Læs også Valget er skudt i gang: Clara har sat kryds for første gang

Bedre mulighed for at nå det

Ved kommunalvalget i 2013 havde 9,3 procent stemt klokken 10 på de samme afstemningssteder, men ved dette valg åbnede valgstederne først klokken 9.

Den ekstra time om morgenen er indført for at give folk i arbejde bedre mulighed for at nå at afgive deres stemme.

Det er meningen, at den skal gælde ved valg fremover.

01:36

TV2 ØSTJYLLAND fangede formand for Region Midtjylland, Bent Hansen (S), da han tirsdag afgav sin stemme. Det er første gang siden 1977, at han ikke er på valg.

Luk video

Ved kommunalvalget i 2013 nåede den samlede stemmeprocent op på 71,9 procent. Det var 6,1 procentpoint over deltagelsen i 2009, der var en bundskraber.

I de 11,5 procent indgår brevstemmer, der er talt med fra morgenstunden. Og antallet af vælgere, der har afgivet deres stemme inden valgdagen, er tilsyneladende stabilt eller steget en lille smule siden sidst.

Her er stemmeprocenten ved de seneste fem kommunalvalg:

* 2013: 71,9 procent
* 2009: 65,8 procent
* 2005: 69,5 procent
* 2001: 85,0 procent
* 1997: 70,1 procent

Kilde: Danmarks Statistik