Liberal Alliance: Alt for mange vikarer i ældreplejen

Sidste år brugte Syddjurs Kommune seks millioner kroner på vikarer i hjemmeplejen og sygeplejen, viser ny oversigt. Alt for meget, lyder det fra en Liberal Alliance-kandidat i Syddjurs

Samlet set har Syddjurs Kommune brugt 6.153.333 kroner på vikarer ig hjemmeplejen og sygeplejen i 2016.

Da Mathilde Glassow Lauridsen fik beskeden om, at der er brugt seks millioner kroner på vikarer hos Syddjurs' ældre borgere sidste år, blev hun bekymret.

- Hvis det hele tiden er en vikar, der træder ind ad døren hos den ældre, så skaber det ikke den kontinuitet i plejen, som er helt central, siger hun.

Udover at være Liberal Alliances kandidat til kommunalvalget i Syddjurs, arbejder Mathilde Glassow Lauriden selv som vikar for sygeplejen i flere kommuner, også i Syddjurs Kommune. 

Læs også 101-årige Gerda nyder friheden på plejehjemmet

Så hun er godt bekendt med brugen af vikarer, men omfanget er blevet for stort, mener hun. 

- Hver gang jeg er ude som vikar, bliver jeg mødt med: Nå, er det nu en ny igen, siger hun uddyber:

- Jeg har mødt ældre, der har set op til 25 forskellige ansatte i løbet af en måned. Det er ikke godt nok. 

Udvalgsformand: Svært at rekruttere fastansatte

Udvalgsformanden for sundhed-, ældre- og omsorgsområdet, Ole Bollesen (A), erkender, at der bliver brugt for mange vikarer i ældreplejen.

- Lige nu er det et problem at rekruttere folk til plejebranchen, men det er vores hensigt, at vikarbudgettet skal ned, og vi skal have mere fastansat personale, siger han.

01:46

Video: Thomas Gam Nielsen

Luk video

Hvis det er rekrutteringen, der er problemet, så skal det løses, mener Mathilde Glassow Lauridsen fra Liberal Alliance. 

 - Der er sket en stor omstrukturering på området i Syddjurs, der er skiftet en del ledere ud de seneste år, og sygefraværet er højt, så man skal simpelthen få løst problemerne, så Sydddjurs Kommune bliver et attraktivt sted at være ansat, mener hun.  

Færre vikarer og lidt flere fast ansatte

LA-kandidaten vil ikke tilføre ekstra midler til området, men hun satser i stedet på, at to til tre ekstra fastansatte i ældreplejen vil kunne forhindre den massive brug af vikarer.

- Så kan det godt være, at der er dage, hvor de faste medarbejdere ikke har helt så travlt, men så har de rent faktisk også tid til at gå ind i de sager, hvor der er brug for ekstra omsorg, pleje og koordering, siger hun.

På sigt vil det være billigere, mener hun, fordi udgifterne til vikarer vil falde med sådan et initiativ.