Kulturlivet smidt ud af Mols Bjerges bestyrelse

Miljøministerens beslutning om at smide fire lokale foreninger ud af Nationalpark Mols Bjergers bestyrelse vækker nu stor harme hos kulturlivet i Syddjurs Kommune.

- Jeg kan simpelthen ikke forstå, at Esben Lunde Larsen ikke forstår, at det er meget uheldigt, at han ikke har fået sammensat bestyrelsen, så den dækker den opgave, den skal løse, siger Thorkild Hansen, formand for By- og Landskabskultur i Syddjurs.

Siden parken blev etableret for otte år siden, har Museumsforeningen fra Ebeltoft og omegn siddet med ved bestyrelsesbordet. Her har de sat fokus på kulturarvens interesser, som nationalparken også har til formål at varetage.

Men den nye sammensætning skubber kulturinstitutionerne helt ud i mørket.

- Vi kan se, hvor stor tiltrækningskraft kulturarven og kulturhistorien har på alle vores turister. Risikoen er, at man mister det fokus og taber momentum. Og at kulturarven kommer til at lide under ikke at være repræsenteret i bestyrelsen fremadrettet, siger Thorkild Hansen.

Lokalpolitisk kritik

Hos SF i Byrådet i Syddjurs kommune ser man den nye bestyrelsessammensætning som et problem.

- Nationalpark Mols Bjerge er noget særligt, i og med vi har den købsstad Ebeltoft til at ligge i nationalparkens område, samtidigt vi har mange fine landsbymiljøer og kulturhistoriske monumenter i vores område. Så derfor er det en stor fejl, at museumsverden ikke repræsenteret i den nye bestyrelse, siger Kim Lykke Nielsen (SF), næstformand for Natur-, Teknik- og Miljøudvalget i Syddjurs Kommune.

Bekymringen får nu Thorkild Hansen til at skride til handling. Han har skrevet et direkte brev til ministeren, hvor han opfordrer ham til at skifte mening.

- Vi har desværre ikke fået svar. Vi har hørt, at hovedargumentet fra hans side er, at han har tilpasset bestyrelserne i alle Danmarks nationalparker på samme måde. Og det er jo ikke et særlig klogt argument, når man tænker på, at nationalparkerne er meget forskellige, siger Thorkild Hansen. 

Kim Lykke Jensen håber også på, at de lokale foreninger kommer tilbage i bestyrelsen.

- Vi kan jo ikke rigtig gøre noget ved det. Det er jo Esben Lunde Larsens helt suveræne beslutning at udpege Nationalparkens sammensætning og udpege formanden. Jeg er bare ked af det, og jeg håber bare, at vil tage den kritisk, der opstået lokalt til efterretning. Det er utrolig vigtigt, at vi sikrer det lokale engagement fremadrettet, siger Kim Lykke.

Miljø og fødevareministeren har søndag ikke ønsket at kommentere sagen. Han har dog tidligere i en skriftlig kommentar udmeldt, at Nationalparken nu kan klare sig med en mindre bestyrelses, fordi man er ude over etableringsfasen, hvor der kræves en særlig grad af lokal forankring.

Daginstitutioner Malling

play Jacob frustreret over placering af ny daginstitution: - Hul i hovedet

nicklas_jacobsen.jpg

Letbanen aflyser afgange på forhånd

B1EEFBE9-EDFD-4175-A186-7881418D8ABC

play Festivaler savner afklaring: - Vi skal snart have noget at vide

Skærmbillede 2021-03-03 kl. 14.26.59

Smitsom hundesygdom i omløb

stadionlamper randers fc

Nu bliver det muligt at få et stykke af stadion hjem i stuen

VIA University College Aarhus

100 millioner skal afhjælpe studerendes tabte tid i værksteder