Klart rødt flertal: Bundsgaard ligner fortsat Aarhus-borgmester

Jacob Bundsgaard fortsætter med stor sandsynlighed som borgmester for Aarhus Kommune efter nytår

Siddende borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard (S), har efter alt at sige sikret sig fire år mere som borgmester i kommunen. 

- Først og fremmest glæder jeg mig over de flotte resultater, som partierne har fået. Jeg synes i øvrigt også, at vi har haft en meget fair og sober valgkamp i Aarhus, og det gælder alle partier. Det, synes jeg, er værd at glæde sig over. Jeg synes, vi har vist et stærkt lokaldemokrati i arbejdstøjet, som selvfølgelig har krydset klinger, men man har gjort det på en ordenlig og sober måde, siger Jacob Bundsgaard til TV2 ØSTJYLLAND. 

Klokken 01.30 var alle stemmer i Aarhus Kommune talt op. 192.707 har stemt ud af de 273.499 af de stemmeberettigede. Det giver en samlet stemmeprocent på 70,45 procent. 

37,9 procent af vælgerne har stemt på Socialdemokratiet ved årets kommunalvalg, men til trods for det høje tal så har partiet fået noget færre stemmer sammenlignet med valget i 2013. Partiet fastholder sine 13 mandater.

En lang nat i vente på rådhuset

Efter en hel dag med et fyldt rådhus er gangene på rådhuset i Aarhus klokken 1.45 stort set tomme, og politikerne i fuld gang med at fordele rådmandsposter og konstituere sig. Der er endnu ikke sat navne på hverken udvalgs- eller rådmandsposter.

quote Jeg synes i øvrigt også, at vi har haft en meget fair og sober valgkamp i Aarhus, og det gælder alle partier.

Jacob Bundsgaard (S)

- Nu har vi en lang nat foran os, hvor vi skal have drøftet, hvordan vi får fordelt posterne, og det glæder jeg mig til at tage fat på, sagde Jacob Bundsgaard ved 2-tiden.

Efter alle stemmer er optalt, ser mandatfordelingen således ud:

Alternativet kommer i byrådet for første gang med et mandat, og det skal vise sig om partiet vil kæmpe for en rådmandspost. Enhedslisten fastholder kun et af partiets to mandater, mens Jette Skive og Dansk Folkeparti holder lige præcis sine to mandater men går tilbage set på antallet af stemmer.

Det var en skuffet Jette Skive, TV2 ØSTJYLLAND mødte, da stemmerne var talt op i Aarhus Kommune.

- Vi har altid stået dårligt i de større byer, og at vi nu går tilbage... jeg ved ikke, hvad der ligger i det. Jeg ved ikke hvor jeg skal kigge hen.  Vi har været for pæne i valgkampen, siger Jette Skive. 

Her kan du se interview med Jette Skive fra Dansk Folkeparti, der fastholder sine to mandater. Dog går partiet tilbage i Aarhus Kommune.

Jacob Bundsgaards største politiske modstander, Bünyamin Simsek (S), og partiet Venstre fastholder deres seks mandater i byrådet.

SF har fremgang

SF er gået frem med ét mandat.  Med tre mandater i byrådet bliver SF det tredjestørste parti i Aarhus, kun overgået af Venstre med seks mandater og Socialdemokratiet med 13 mandater.

- Jeg er glad og lettet, og jeg er stolt over, at vi er det tredje største parti i Aarhus. Jeg tror, der er mange, der synes, vi har leveret et solidt stykke arbejde på en svær post – på social og beskæftigelsesområdet. Så tror jeg også, der er mange, der er glade for vores budskab i valgkampen, om at vi skal have ro på, så der bliver mere tid til det nære, siger Thomas Medom. 

Thomas Medom glæder sig over, at SF er gået frem i byrådet. Han fortæller, at der stadig er flere timers forhandling foran parterne på Rådhuset i Aarhus.

Har du overhovedet tid til at fejre den her sejr?

Nej, det har jeg ikke. Og det gør vi nok nogle timer endnu. Og så har jeg en plan om, at jeg skal hjem og sove og lige se mine unger. Og så skal jeg ind på rådhuset igen. Der bliver ikke tid til at fejre. Men alle vores gode aktivister og medlemmer sidder og fester nede på RisRas lige nu, siger Thomas Medom. 

Populær borgmester

Jacob Bundsgaard (S) overtog i 2011 borgmesterposten fra forhenværende borgmester, Nicolai Wammen (S), der valgte at stille op til Folketinget. I 2013 fik han flere end 39.000 personlige stemmer, hvilket er et stemmetal som kun en gang før er overgået i Aarhus. Louise Gade(V) fik 42.000 personlige stemmer i 2005. 

Jacob Bundsgaard har siden 2011 været borgmester i Aarhus. Nu tager han fire år mere som borgmester i kommunen.
Jacob Bundsgaard har siden 2011 været borgmester i Aarhus. Nu tager han fire år mere som borgmester i kommunen. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Jacob Bundsgaard har siddet i byrådet i Aarhus siden 2002. Han har tidligere været rådmand for Kultur og Borgerservice (2009) og for Børn og Unge (2010-11).

Udover titlen som borgmester i landets anden største by, er han også næstformand i Kommunernes Landsforening (KL).

Jacob Bundsgaard er gået til valget med ønsker om at gøre Aarhus til en attraktiv erhvervsby, skabe bedre og mere teknologisk ældrepleje samt arbejde for en bedre folkeskole i kommunen. 

Se interview med Jacob Bundsgaard øverst i artiklen.

Blå bog om Jacob Bundsgaard

ic17167-samso-exterior_6

Skal du med? Spritny hurtigfærge giver gratis prøvetur

hacker hacke hacking kriminalitet IT IT-kriminalitet itkriminalitet hackerangreb computer tastatur pc hanske

Mere end 350 sider ramt: 25-årig dømt i stor sag om cyberangreb

80_percent

play Efter års nedgang: Flere flytter til Samsø

politibil

Politistation får flere betjente

rimfrost frost

I nat var den koldeste for årstiden i 30 år

Konflikt vej rute 26

Bil hejst 17 meter op i luften: Konflikt blusser op igen

Dagens mest læste