Jonatan-sagen: Kommuner bruger ikke vores institutioner nok

Regionen lukker Blåkjærgård, der tager sig af udskrevede psykisk syge som Jonatan. Det sker på grund af manglende efterspørgsel fra kommunerne

På Blåkjærgård har man i længere tid oplevet en manglende efterspørgsel fra kommunerne på de ledige pladser, siger Anders Kühnau, der er spidskandidat for Socialdemokratiet til regionsrådsvalget.

På Blåkjærgård har man i længere tid oplevet en manglende efterspørgsel fra kommunerne på de ledige pladser.

Derfor har regionen nu besluttet af lukke Blåkjærgård, der er en socialpsykiatrisk instition, som er tænkt som en overgang mellem psykiatrien og det virkelige liv.

Læs også Hvorfor druknede Jonatan?

- Det er klart, at det bekymrer os, at der er manglende efterspørgsel på de her institutioner, når vi samtidig ser, at kommunerne mangler pladser til dem, der udskrives fra psykiatrien, siger Anders Kühnau, der er spidskandidat for Socialdemokratiet til regionsrådsvalget, til TV2 ØSTJYLLAND.

Blåkjærgård ligger i Viborg, men tilbuddet kan benyttes af alle kommuner i Region Midtjylland.

- Det er ikke nødvendigvis kommunen lige ved siden af, der benytter sig af de her institutioner. For borgerne vil gerne derhen, hvor de kan få den bedste hjælp, siger Anders Kühnau. 

FAKTA OM BLÅKÆRGÅRD

Blåkærgård er et bosted for mennesker med kompleks psykisk sygdom, misbrug af rusmidler og udadrettet adfærd. Beboerne har behov for individuel støtte og omsorg i hverdagen. 

Det drejer sig om mennesker, der kan have svært ved at fungere alene og skal have betydelig professionel hjælp for at kunne bo sammen med andre.

Kilde: Region Midtjylland

Anders Kühnau anskuer prisen på pladser på de socialpsykiatriske institutioner som Blåkjærgård som en oplagt årsag til, at kommuner fravælger at benytte sig af dem.

- Men det koster at have dygtigt fagpersonale ansat. Man kunne godt sætte prisen ned, men så kan man ikke give det samme tilbud, siger han.

Læs også 25-årig blev udskrevet til gaden: 48 timer senere var han død

Han afviser dog ikke, at der kan ligge andre grunde bag end økonomi. Men uanset hvad, kommunernes årsag er, mener han, at man bør have fokus på, at muligheden eksisterer.

- Det kan godt undre mig, at man på den ene side siger, at der ikke er nogen tilbud, når man kan købe en plads i socialpsykiatrien, siger Anders Kühnau.

Medom: Vi var imod lukning

Thomas Medom (SF), der er rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune, oplyser i en mail, at Aarhus Kommune ikke ønskede, at Blåkærgård skulle lukke. 

- Det vil ærgre os, hvis stedet lukker, står der i et høringssvar fra kommunen fra den syvende april i år. 

På daværende tidspunkt boede der tre borgere fra Aarhus Kommune på Blåkærgård. 

Læs også Lindas psykisk syge søn døde: Vi er nødt til at råbe systemet op

Aarhus Kommune har i stigende grad benyttet sig af pladserne på Blåkærgård fra 2013 til 2016, viser tal fra kommunen. 

I 2016 var 3,8 helårspersoner bosat på Blåkjærgård mod 1,3 helårspersoner i 2013.

Aarhus Kommune betalte i 2016 omtrent 6,5 million kroner for at have borgere bosat på stedet.