Hussalget boomer også uden for hovedstaden: Samsø er i top

Lolland, Samsø og Langeland er med i top 20 over de kommuner, hvor hussalget sidste år kastede mest af sig

Huspriserne på Samsø er stigende og faktisk blandt nogle af dem, der stiger mest på landsplan. Foto: Colourbox / Aarhus Universitet

Frederiksberg og København tager prisen, når det handler om at score kassen på sit hussalg.

Men også kommuner som Lolland og Samsø er med i toppen over kommuner med høje procentspring i hussalgspriserne.

Læs også Forening: Drømmen om en færge mellem Aarhus og Samsø er ikke død

Det viser en opgørelse fra Boligsiden.dk over huse købt siden 1992, og hvor gevinsten var størst for dem, der solgte i 2016.

I fire ud af fem hushandler i 2016 tjente sælgeren penge på salget. Ser man på, hvor i landet den årlige gevinst i procent har været størst, skal vi blandt andet til København, Lolland og Samsø.

01:57

Noget, som dog ikke er positivt på Samsø, er øens taxikørsel. Den er nemlig ikke-eksisterende. Se mere om hvorfor i indslaget her. 

Luk video

Hussælgerne i Københavns Kommune ligger i spidsen med en gennemsnitlig årlig fortjeneste på 7,9 procent af prisen.

Men nummer fem på listen er Lolland Kommune, hvor der i over halvdelen af hushandlerne har været en gennemsnitlig fortjeneste på 7,3 procent hvert år. Hussælgerne har dermed i snit hentet 35.240 kroner om året.

Vækst andre steder end de store byer

Med i toppen er også Samsø, hvor knap tre ud af fire handler var med profit. Samsingerne har i gennemsnit tjent 45.000 kroner om året på deres huse.

Det vidner om et boligmarked, der er i vækst andre steder end i de største byer.

Birgit Daetz, kommunikationsdirektør

- De københavnsk topplaceringer er jo velkendte. Men det er interessant, at også kommuner som Samsø og Lolland klarer sig rigtig godt. Det samme gælder Langeland, Aalborg og Fredericia, der alle er med i top 20, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Læs også Østjyske kommuner får kæmpecheck fra staten

Hun understreger, at når nogle af yderkommunerne blander sig i toppen, skyldes det selvfølgelig, at prisniveauet i de pågældende områder er relativt lavere. Der skal med andre ord mindre til at give en procentmæssig høj værdistigning.

- Det gør dog ikke stigningen mindre værd. Det vidner om et boligmarked, der er i vækst andre steder end i de største byer. Og selv om din samlede gevinst i kroner er mindre på Samsø end på Frederiksberg, så har du jo også oprindeligt købt betydeligt billigere der, siger hun.

At Samsø ligger så højt på listen overrasker øens borgmester, Marcel Meijer (S), en smule, men han havde godt hørt, at boligmarkedet er i vækst på Kattegat-øen.

Læs også Østjylland slap nådigt fra blæsevejr: Samsø tættest på storm

- Jeg håber og tror, at tallene er en effekt af takstnedsættelsen, og at vi har gjort det lettere at komme til og fra Samsø samt rejse rundt på øen. Vores turisme boomer, og det påvirker salget af fritidshuse, siger Marcel Meijer til TV2 ØSTJYLLAND.

Han har samtidig hørt, at øens håndværkere for tiden har rygende travlt med nybyggerier og tilbygninger.

- Vi vil fra kommunens side derfor naturligvis arbejde videre med den meget ønskede direkte Aarhus-forbindelse. I forhold til markedsføring af Samsø bruger vi i forvejen rigtig mange penge sammenlignet med andre kommuner af vores størrelse, siger borgmesteren.