Hospital foran stor sparerunde: Svært at undgå fyringer

Regionshospitalet i Randers har overskredet budgettet og skal spare 20 millioner kroner næste år

Regionshospitalet i Randers står overfor en stor sparerunde. I alt skal der findes besparelser for cirka 20 millioner kroner, hvilket cirka svarer til 1,8 procent af hospitalets budget for næste år.

Årsagen til besparelserne skyldes ifølge hospitalsdirektør Jonas Dahl særligt to ting. Hospitalet har behandlet flere patienter og haft flere henvisninger, og så en ændret afregning for patologi, som rammer med tilbagevirkende kraft og fremadrettet.

- Det betyder konkret, at vi næsten skal spare 2 procent i alle vores afdelinger. Det bliver svært at undgå afskedigelser, men vi vil selvfølgelig gøre, hvad vi kan for det, men der vil nok desværre komme afskedigelser, siger Jonas Dahl til TV2 ØSTJYLLAND. 

Jonas Dahl er ærgerlig over, at hospitalet nu skal spare to procent, og man skal afskedige medarbejdere som led i besparelsen. Men han tror på, at hospitalet kan levere samme kvalitet på trods af besparelserne.

Udmelding skaber uro

Tirsdag fik medarbejderne på hospitalet besked om spareplanerne.

- Det er aldrig rart. Folk er berørte af de varslede besparelser, og der er nervøsitet at spore. Det er uundgåeligt. Men når det er sagt, er de tilbagemeldinger, vi har fået, at folk har taget rimeligt imod det, selvom det selvfølgelig er en ubehagelig situation, der skaber uro, og det vil det være, indtil vi har tilendebragt denne situation, siger Jonas Dahl.

Han har bedt de enkelte afdelinger om at gå i gang med at undersøge, hvordan de kan spare de cirka 2 procent. Han forventer, at man om en måned - cirka ved udgangen af november - har et overblik over besparelserne og dermed også om eventuelle afskedigelser.

Besparelserne på næste års budget lyder på cirka 20 millioner kroner, men stiger i 2019, hvor man påbegynder tilbagebetalingen af de penge, der skyldes den ændrede patologiafregning fra Region Midtjylland, der rammer med tilbagevirkende kraft for årene 2014, 2015 og 2016.  

'Et chok'

- Vi er rigtig, rigtig trætte af det. Vi har været i gang med besparelser i mange år, og vi troede, at økonomien nu var på plads, så det her kommer som et chok, siger Pirkko Dinesen, der er fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne på Regionshospitalet Randers.

Hun fortæller, at hvis det ender med fyringer, vil det ikke kunne undgå at mærkes både blandt personale og patienter.

Årsagen til besparelser i budget 2018 skyldes ifølge hospitalet:

- Vi kan ikke løbe stærkere, men det er jo gået alligevel indtil nu. Men jeg kan mærke det her år, hvor vi kører med stramme normeringer, at det ved sygemeldinger ikke er sikkert, at der bliver kaldt en erstatning ind, så det bliver hårdt for personalet, hvis det ender med fyringer, siger Pirkko Dinesen.

Kommer besparelserne til at ramme patienterne?

- Det må helst ikke ramme patienterne, og det håber jeg virkelig ikke, at det gør, men hvis der bliver fyret flere, og hvis man ikke besætter ubesatte stillinger, så er der færre hænder til at udføre opgaver, og så må vi se på hvilke opgaver, der ikke skal laves. Man kan risikere, at patientsikkerheden kommer til at lide under det. Vi gør selvfølgelig alt, hvad vi kan, for at det ikke sker, men det er altid i baghovedet, når man tænker på øget arbejdsbelastning, siger Pirkko Dinesen.

TV2 ØSTJYLLAND følger sagen i løbet af dagen.

Viby Gymnasium

Sogn i Aarhus lukker ned efter høje smittetal

Øl

Hjemme-ølbrygning er blevet en populær hobby under Corona: - Det er fuldstændig eksploderet

Samsøfærgen

Ups! Færge påsejler spritny hurtigfærge

IMG_1327

Skoleleder efter lokal nedlukning: - Det er synd for børnene

Skærmbillede 2021-04-16 kl. 20.20.54

Dyre dråber til dyrene: - Det giver os en kæmpe merudgift

Street food randers

Østjyske street food-markeder åbner ikke

Dagens mest læste