Hærværk mod valgmateriale: - Jeg er vred og frustreret

Både Venstre, Socialdemokratiet og Liberal Alliance har de seneste dage oplevet, at nogen har ødelagt og fjernet valgplakater og bannere

00:33

Christian Møller-Nielsen fra Venstre i Favrskov har blandt andet fået stjålet et fem meter bredt banner.

Lygtepæle, træer, rundkørsler og halmballer er i disse dage pyntet op med valgplakater og bannere med forskellige politiske budskaber. I ugerne op til kommunalvalget er det nemlig lovligt at promovere valgkampen på offentlige steder, så længe man overholder de regler, der gælder. 

Læs også Det er nu du skal kæmpe for din mærkesag: Politikerne lytter

Men der er tilsyneladende nogen, der ikke er helt tilfreds med det politiske pynt. Flere steder er det i hvert fald blevet fjernet, hvilket bestemt ikke var meningen:

- Forskellige steder i kommunen er mine plakater blevet fjernet. Det er så ærgerligt, når man bruger tid og god energi på at hænge dem op, at der så er nogen, der kan finde på det her, siger Bo Berger, der er byrådskandidat for Liberal Alliance i Favrskov, til TV2 ØSTJYLLAND.

Jeg er så vred og frustreret over, at der er nogen, der vil sabotere vores lokaldemokrati på den her måde.

Christian Møller-Nielsen, byrådskandidat, Venstre

Og netop Liberal Alliance har gjort en masse ud af at hænge mange plakater op i lygtepæle og producere særlige plakater, der kan stå i vejkanter og rundkørsler. Det er nemlig første gang, Bo Berger og nogle af hans partifælder stiller op i Favrskov.

- Vi er alle sammen nye i partiet, så valgplakater er den måde, vi virkelig kan vise os selv frem på og blive set, siger Bo Berger. 

Også hos Socialdemokratiet i Favrskov Kommune har man i løbet af weekenden oplevet, at flere plakater er blevet revet ned fra lygtepæle.

Skal vi passe børnene, mens du er til valg-debat? Tilmeld dig TV2 ØSTJYLLANDs børnevenlige debatmøde om Favrskov Kommune fredag den 10. november her.

- På vej ud i Favrskov så jeg nogle meget hjælpsomme mennesker, der har hjulpet med at rykke flere af vores valgplakater ned. Vent venligst med det til den 22. november, skriver ZiZi Maja Berger-Junge fra Socialdemokratiet ironisk på sin Facebook-profil. 

Flere af Socialdemokratiets plakater er med vilje blevet rykket ned fra lygtepæle og dermed blevet ødelagt.

Valgplakaterne skal overholde regler for, hvordan de må se ud samt hvor de må hænges op og placeres. Der må eksempelvis godt sættes valgplakater op i en rundkørsel, hvis hastighedsbegrænsningen er under 60 km/t. I lygtepæle ved fortov skal valgplakaterne hænge mindst 2,3 meter oppe i luften.

Banner på fem meter stjålet

I Lading er der også forsvundet valgmateriale, dog i en lidt større kaliber. Her er det Venstres byrådskandidat Christian Møller-Nielsen, der natten til mandag mistede et fem meter bredt banner fra en væg af halmballer ved Viborgvej.

- Vi konstaterer i morges, at vores store banner er blevet skåret ned, og nu er det væk. Jeg er så vred og frustreret over, at der er nogen, der vil sabotere vores lokaldemokrati på den her måde, siger Christian Møller- Nielsen fra Venstre til TV2 ØSTJYLLAND.

00:18

Liberal Alliances spidskandidat Bo Berger har blandt andet oplevet, at hans valgplakater i en rundkørsel i Hinnerup er blevet kastet over på en nærliggende mark.

Luk video

Banneret har en værdi af 2.000 kroner, og derfor har Christian Møller-Nielsen valgt at anmelde tyveriet til politiet:

- Vi har behov for at synliggøre, at det er helt uacceptabelt, så jeg har lavet en politianmeldelse på det her, fortæller Christian Møller-Nielsen.

Det er for sent for Christian Møller-Nielsen at bestille og sætte et nyt banner op inden kommunalvalget, men Liberal Alliances Bo Berger har stadig valgplakater på lager til at sætte op:

Læs også Syddjurs-politiker: Vi skal bygge en rundkørsel i Aarhus Kommune

- Jeg vil hele tiden sørge for, at alle mine plakater hænger eller sidder, hvor de skal. Men det er en ærgerlig tjans, for så går der tid fra de politiske snakke. Og jeg vil meget hellere bruge tiden på at snakke politik end at hænge plakater op igen, siger Bo Berger. 

Ser man en valgplakat, der er placeret ulovligt, må man som borger ikke selv fjerne valgplakaten. I stedet skal man kontakte Vejmyndigheden, som derefter sørger for, at plakaten bliver fjernet eller opfylder reglerne.