Forslag: Udlicitér kommunale opgaver og få mere velfærd

Står det til Liberal Alliance, skal flere af kommunens opgaver udliciteres for at skaffe penge til kernevelfærd. Et forslag, der møder kritik

Beskæring af bede, græsslåning og plantning af sommerblomster er nogle af de opgaver, som Vej og Park løser i Odder Kommune. En afdeling, som spidskandidat for Liberal Alliance, Henrik Morbjerg, gerne ser udliciteret.

- Jeg vil gerne udlicitere dem, man med et dårligt udtryk kalder kolde hænder. Altså alt det, som ikke har med kernevelfærden at gøre, siger Henrik Morbjerg (Liberal Alliance) til TV2 ØSTJYLLAND.

Vej og Parks budget er i dag på omkring 26 millioner kroner. Godt ni millioner går til opgaver, der allerede er udliciterede i dag. Specialiserede opgaver som asfaltarbejde og tømning af rendestensbrønde er blandt dem, der i dag udføres af private firmaer. 

Nu vil Henrik Morbjerg undersøge, om der kan spares penge ved at udlicitere Vej og Parks resterende opgaver til enten private eller til andre kommuner.

- Vi er ligeglade med, om det er det private eller offentlige, der løser opgaven. Hvis udliciteringen viser sig ikke at spare ret mange penge, så kan det være, vi måske skal spørge nabokommunerne, om vi skal deles om nogle opgaver, forklarer Henrik Morbjerg til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- For os er det ikke afgørende, om det bliver udliciteret - men om det frigiver nogle midler til vores kernevelfærd.

Politisk modvilje

Bliver Henrik Morbjerg valgt ind i byrådet skal han dog ikke regne med støtte fra Dansk Folkepartis spidskandidat, John Rosenhøj. Han er bekymret for, om Vej og Park kan løse sine opgaver og dække ind ved sygdom og ferie, hvis der skæres yderligere.

Liberal Alliances spidskandidat, Henrik Morbjerg, ønsker at skaffe flere penge til kernevelfærd som fx folkeskolen. Billedet her er fra Parkvejens Skole i Odder.
Liberal Alliances spidskandidat, Henrik Morbjerg, ønsker at skaffe flere penge til kernevelfærd som fx folkeskolen. Billedet her er fra Parkvejens Skole i Odder.

- Kan du med en udlicitering spare 20 pct. på de 26 millioner kroner, så sparer du fem millioner og mister en masse know how. Det går jeg ikke ind for. Jeg går ind for at udlicitere asfaltarbejdet - men resten skal forblive i kommunen - ellers amputerer vi Vej og Park, siger John Rosenhøj og fortsætter:

quote Jeg ved godt, at der er nogle af de medarbejdere, vi så skal af med - men det er en politisk prioritering, som jeg er villig til at stå på mål for.

Henrik Morbjerg, Liberal Alliance

- Vej og Park er jo et serviceorgan for alle vores bygninger. Jeg tror ikke på, at vi kan tjene noget på at udlicitere dem fuldstændig.

Enkeltmandslisten Jørgensenlisten er heller ikke glad ved idéen om mere udlicitering i kommunen. Jan Jørgensen mener ikke opgaven bliver løst tilstrækkeligt, hvis den bliver udliciteret.

- Når noget fungerer godt, hvordan kan en privat aktør så gøre det bedre? Det er jo et firma, der skal generere et overskud. Det kan ikke lade sig gøre efter min mening, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Ikke kun Vej og Park

Det er dog ikke kun Vej og Park, som Henrik Morbjerg gerne ser udliciteret. Han mener også, at andre administrative opgaver i kommunen bør løses andre steder.

- Der er også administration, lønservice og forvaltning. Der sidder miljøfolk, konsulenter, kommunikationsfolk og journalister. Vi har tilskud til VitaPark. Der er massere af steder at tage fat, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

- Jeg ved godt, at der er nogle af de medarbejdere, vi så skal af med - men det er en politisk prioritering, som jeg er villig til at stå på mål for.

Øget skat ikke en løsning

Hvis der skal findes flere penge til kernevelfærden, foreslår Jan Jørgensen (J) i stedet at pille ved kommuneskatten.

- Vi kan finde penge ved at sætte skatten op. Jeg er den eneste, der står ved, at jeg vil sætte skatten op, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Det forslag køber Henrik Morbjerg dog ikke. Ifølge ham vil en højere skat få store konsekvenser for kommunen.

- Så stopper vi tilflytningen, fastslår Henrik Morbjerg. 

Han ser i stedet gerne, at Odder Kommune skal sætte skatten ned.

- Hvis vi sætter skatten op, så er det meget nemmere at flytte til Skanderborg. Der er motorvej lige ved, og det er meget nemmere med flere faciliteter. Vi gør det bare attraktivt  at flytte andre steder hen, hvor de også har gode skoler og ældrepleje, fortsætter han.

Den argumentation køber Jan Jørgensen dog ikke.

- Folk ser ikke på skatten, når de vælger kommune - de ser på børnene. Om der er ordentlige skolevilkår og nok pædagoger, siger Jan Jørgensen til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Spidskandidaterne i Odder mødtes 2. november til en politisk valgdebat. Se debatten fra Egmont Højskolen her.