Flere end 64.000: Kampen om de nye vælgere i Aarhus er gået ind

Tilflyttere og nye stemmeberettigede. 64.579 personer kan for første gang stemme i Aarhus Kommune til et kommunal- og regionsrådsvalg

Hver fjerde, der kan stemme ved valget i Aarhus Kommune, er helt nye vælgere i kommunen. Og de mange nye kan få stor indflydelse på det endelige valgresultat, når der er kommunal- og regionsrådsvalg den 21. november.

Man kan måske tro, at det kun er hr. Risskov eller fru Brabrand, der afgør kommunalvalget i Aarhus Kommune. Men i virkeligheden kan byens mange tilflyttere, udenlandske studerende og nye stemmeberettigede komme til at spille en afgørende rolle for valget om et par uger.

Og netop de mange nye vælgere i Aarhus er der en kandidat, som går benhårdt efter.

- Jeg går ret målrettet efter studerende, fordi det er der, jeg tror, at jeg kan få flest stemmer, og så skal man segmentere sin valgkamp, og det har jeg tænkt mig at gøre, siger Andreas Gram Drachmann, der er byrådskandidat i Aarhus Kommune for Radikale Venstre. 

Andreas Gram Drachmann stiller op til kommunalvalget i Aarhus for Radikale Venstre
Andreas Gram Drachmann stiller op til kommunalvalget i Aarhus for Radikale Venstre

64.579 nye vælgere i Aarhus

Den 21. november skal 64.579 personer for første gang stemme ved et kommunalvalg i Aarhus Kommune. I det tal ligger tilflyttere og personer, der er fyldt 18 år siden kommunalvalget i 2013.

Hvis alle de nye stemmeberettigede vælger at stemme til kommunalvalget, vil de tilsammen kunne afgøre hele syv mandater ud af de i alt 31 pladser i byrådet i Aarhus.

Byrådskandidat Andreas Gram Drachmann læser til daglig statskundskab på Aarhus Universitet, og han var derfor på hjemmebane forleden, da der var pop quiz på Studenterbaren på universitetet, hvor han agerede quizmaster i en kommunalquiz som en del af sin valgkamp.

- Mit succeskriterie er at kunne sige, at jeg har kørt en så god valgkamp som overhovedet muligt, men jeg håber på et stemmeantal omkring 1.000, siger Andreas Gram Drachmann.

Tilflyttere skal lære Aarhus-kandidater at kende

Maja Bache er fra København, men er flyttet til Aarhus for at studere. Det samme er Rasmus Madsen, der oprindeligt kommer fra Silkeborg. De var begge med til quiz på Studenterbaren, og de skal begge for første gang stemme i Aarhus ved kommunal- og regionsrådsvalget den 21. november.

Skal vi passe børnene, mens du er til valg-debat? Tilmeld dig TV2 ØSTJYLLANDs børnevenlige debatmøde om Aarhus Kommune mandag den 20. november her.

- For mig er det mega, mega svært, for jeg ved ikke så meget om lokalpolitik, men mere om landspolitik, siger Rasmus Madsen.

Maja Bache supplerer:

- Jo, men også det med at finde ud af, hvad forskellen på politikerne er, når man har kommunalvalg i København til her, hvor der er forskellige politikere. For man vil jo gerne være sikker på, at man støtter den rigtige politiker, siger hun.

Rasmus Madsen og Maja Bache er begge flyttet til Aarhus fra andre kommuner for at studere. Nu skal de for første gang sætte deres kryds til et kommunalvalg i Aarhus Kommune.
Rasmus Madsen og Maja Bache er begge flyttet til Aarhus fra andre kommuner for at studere. Nu skal de for første gang sætte deres kryds til et kommunalvalg i Aarhus Kommune.

Ved et andet bord i Studenterbaren i kælderen under Aarhus Universitet sidder de to norske kammerater Bo og Mathias. De er norske statsborgere, men bor og læser begge i Aarhus, og de kan derfor stemme til valget.

- Jeg vil gerne stemme på et parti her i Aarhus, men jeg vil gerne vide mere. Jeg tror, at der er rigtig mange internationale studerende, der ikke ved, at de må stemme, siger Mathias Grotlig, der er studerende på Aarhus Universitet.

Det er den 21. november, at Mathias Grotlig og alle andre kan stemme til kommunal- og regionsrådsvalget.

I videoen øverst på siden kan du se mere fra valgarrangementet på Studenterbaren på Aarhus Universitet.

030321 Hjælp til uddannelser VTR 1930 Still

play Sygeplejerskestuderende færdig til sommer: - Jeg frygter, jeg er en dårligere sygeplejerske

hest2

Formand for Dyreetisk Råd om udsatte heste: Sult i sig selv er ikke et problem

Lone Bøgely

Politikere skal drøfte ambulance-krav: Kræftpatient frygter længere ventetid

B1EEFBE9-EDFD-4175-A186-7881418D8ABC

play Festivaler savner afklaring: - Vi skal snart have noget at vide

sundhedsminister Magnus Heunicke

liveblog COVID-19 LIVE: Første tilfælde af brasiliansk coronavariant fundet i Danmark

Skærmbillede 2021-03-03 kl. 14.26.59

Smitsom hundesygdom i omløb