Favrskov har succes med at få folk videre fra kontanthjælp

Favrskov er bedre end mange andre kommuner til at få folk fra kontanthjælp videre i arbejde eller uddannelse

Favrskov giver mange af landets øvrige kommuner baghjul, når det handler om at få folk videre fra kontanthjælp til arbejde eller uddannelse.

Det viser en ny udregning, som NB-Økonomi, økonomisk ugebrev for den offentlige sektor, har foretaget. 

Favrskov fremhæves for at få dobbelt så mange borgere videre fra kontanthjælp sammenlignet med landsgennemsnittet.

Favrskov Kommune peger på, at succesen hænger sammen med, at man i 2015 valgte at ansætte flere sagsbehandlere og jobkonsulenter i bestræbelserne på at få folk videre fra kontanthjælp.

Initiativet koster cirka 2,1 mio. kr. årligt.

Den udgift opvejes ifølge kommunen af, at 89 Favrskov-borgere det seneste år er kommet i ordinært job eller uddannelse, mens 22 borgere er tilkendt fleksjob. 

Det er umuligt at sige, hvor mange af de i alt 111 borgere, som har forladt kontanthjælpssystemet på grund af den ekstra indsats. 

 I bund og grund handler projektet om hele tiden at se på borgernes muligheder frem for begrænsninger. 

Erling Kvist Andersen (S), udvalgsformand, Favrskov

NB-Økonomi skriver, at embedsmændene i deres indstilling til byrådet kun regnede med, at syv ekstra heltidspersoner årligt ville komme i varigt job eller uddannelse og fem ekstra i fleksjob.

Ifølge notatet sparer kommunen cirka 100.000 kr. hver gang, en borger forlader kontanthjælpen, mens et ekstra fleksjob koster cirka 90.000 kr.

Læs også Favrskov gav gode ideer videre til minister

Resultatet fra Favrskov har allerede vakt opsigt.

Tidligere på året var Erling Kvist Andersen (S), der er formand for Favrskov Kommunes arbejdsmarkedsudvalg, til møde med beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) for at gøre ham klogere på indsatsen.

- I stedet for at sende borgerne på kurser, har vi sendt borgerne ud i en rigtig virksomhed. Det er så lykkedes i stor udstrækning. Det har givet overskud, for kommunen sparer penge for hver gang, der kommer en borger i arbejde, sagde Erling Kvist Andersen til TV2 ØSTJYLLAND efter mødet og tilføjede:

 - I bund og grund handler projektet om hele tiden at se på borgernes muligheder frem for begrænsninger. Ministeren lyttede interesseret, og jeg håber, at han kan bruge Favrskovs eksempel, og at andre kommuner kan få glæde af det.