For få Aarhus-politikere i regionen: - Vi burde være 10

Hver fjerde vælger i Region Midtjylland bor i Aarhus Kommune. Men i regionen er det kun hvert sjette medlem, der kommer fra Aarhus. Stem personligt, lyder opfordringen fra aarhusianske regionsrådmedlemmer

Hver fjerde vælger til regionsrådsvalget bor i Aarhus Kommune. Men hvis man ser på, hvor medlemmerne af regionsrådet kommer fra, så er Aarhus underrepræsenteret. Hvert sjette medlem er fra Aarhus.

Fem af rådets 41 medlemmer er valgt i Aarhus, mens den sjette, Regionsrådsformand Bent Hansen (S), er flyttet til Aarhus kommune, men valgt i Kjellerup.

- Vi burde være 10 eller 11 repræsentanter fra Aarhus, siger Flemming Knudsen (S), der har været medlem af regionsrådet siden 2009. 

Flemming Knudsen (S) har siddet i regionsrådet siden 2009. Han er valgt i Aarhus, men savner flere regionsrådmedlemmer fra byen. 

Ifølge Flemming Knudsen kan man mærke, at Aarhus er underrepræsenteret i regionen.

- Jeg ser det i den diskussion, der er i vækstforum omkring lære- og praktikpladser og arbejdspladser. Aarhus er et kraftcenter, men det er som om, man er mere fokuseret på Udkantsdanmark og skabe noget i det midt og vestjyske, da de er overrepræsenteret fra Vest, siger Flemming Hansen, der var borgmester i Aarhus mellem 1997-2001.

Konservatives Nicolaj Bang fra Aarhus har siddet i regionsrådet siden 2014. Han kan også mærke, at der er områder i regionen, der er bedre repræsenteret end Aarhus.

- Jeg mærker, at andre områder har stærke repræsentanter. Når man er ved at gennemføre en beslutning, så er der er ofte en lokal, der råber op om, hvorvidt man er klar over, at det har konsekvenser. Og så lytter man. Men det kræver, man har en indsigt i sit lokalområde, siger Nicolaj Bang.

Færre stemmer personligt

En del af forklaringen er, at vælgerne i Aarhus i mindre grad stemmer personligt i forhold til andre steder i regionen.

Kun 54 procent af vælgerne i Aarhus valgte at stemme personligt ved regionsrådsvalget i 2013. I Lemvig i Vestjylland var det derimod 84 procent af stemmerne, der var personlige. 

Nicolaj Bang (K) er spidskandidat for De Konservative i regionen, og er én af de kun seks politikere i regionsrådet, der kommer fra Aarhus.

- Det handler om en ligelig repræsentation i forhold til størrelse. Per tradition stemmer aarhusianere i høj grad på et parti og ikke på en kandidat. En stemme på en partiliste fra Aarhus, den kommer jo ikke en kandidat fra Aarhus til gode, men en kandidat fra Herning eller Holstebro, siger Flemming Knudsen.  

Derfor er opfordringen fra de to regionsmedlemmer klar:

- Når man stemmer på en liste, forærer man en stemme til en, der stemmer personligt. I bund og grund skal man overveje at stemme personligt. Overvej, at det er smart at stemme personligt på en, der bor i det område, man bor i, lyder opfordringen fra Nicolaj Bang.

- Det er klart, hvis man gerne vil have Aarhus og Østjylland repræsenteret, så skal man stemme personligt, siger Flemming Knudsen.

I gennemsnit var 66 procent af stemmerne personlige ved regionsrådsvalget i Region Midtjylland i 2013. 

Medlemmer i Regionsrådet, der bor i Aarhus Kommune

Bent Hansen (S) (flyttet fra Kjellerup)
Flemming Knudsen (S)
Mette Valbjørn (S)
Birgitte Svenningsen (S)
Hanne Roed (R)
Nicolaj Bang (K)