En velfungerende landsby kræver blod, sved og tårer

I Voerladegård løfter indbyggerne i samlet flok og hvor andre større byer får hjælp fra kommunen, så gør de det her i høj grad selv. Men de har også brug for hjælp for at tiltrække tilflyttere.

Hovedgaden gennem byen kan man passere på under ét minut. Men stopper man op og ser nærmere efter et øjeblik, så ser man, at byen bestemt ikke står stille.

Der er børn, der leger i skolegården og børnehaven, og hallen er fyldt med vuggestuebørn. Skolen har udviklet sig siden kommunesammenlægningen, og der går også elever fra andre skoledistrikter. I alt er der 130 elever og i børnehaven, der ligger i forlængelse af, går der 50.

- Der er fordele og ulemper, og vi synes, vi drager god nytte af fordelene, siger Merete Kristensen, skoleleder på Voerladegård skole. 

De voksne har også deres at tage sig til. I Voerladegård vil man gerne hinanden og byen. Ildhu og sammenhold er nøgleordene for indbyggerne.

- Der skal lægges blod, sved og tårer for at få det her til at lykkes, siger Søren Skov Bording, som selv er tilflytter fra Herning.

Han er også med i borgerforeningen og den lokale idrætsforening – og det er han bestemt ikke ene om.

I selve byen bor der lidt over 500, men sammenlagt, hvis man tager områderne omkring byen med, er der cirka 900. Og af dem er 444 medlem af idrætsforeningen.

quote Der skal lægges blod, sved og tårer for at få det her til at lykkes

Søren Skov Bording, beboer i Voerladegård. 

- Så halvdelen af byens borgere er engageret i forskellige aktiviteter i den her hal, fortæller Søren Skov Bording.

Et samlingspunkt

Den forholdsvis nye hal er et sted indbyggerne i alle aldre mødes. Borgerne har også et særligt ejerskabsforhold til hallen, da mange af dem var med til at rive den gamle gymnastiksal ned, så der kunne bygges en ny.

- Det er i høj grad en hal, der er lykkedes på lokalt initiativ, siger Søren Bording Skov.

Og sådan gør man i Voerladegård. Kommunen bidrager selvfølgelig også med penge, men for det meste, så gør man mange ting selv. 

Stadion ligger i den lille dal Skovbrynet, som slutter ud til Mossø. Her har man ikke kunne se veteranerne eller de helt små spille, hvis man kom som tilskuer. Derfor har de selv været i gang.

- Vi har været ude på en auktion og købt nogle tribuner. Vi er i gang med at støbe dem ned i en sokkel, så når forældrene er ude og se deres poder spille, så er der et sted at sidde, fortæller Søren Skov Bording.

I byen er bagerne lukket for år tilbage, og der er ingen muligheder for at handle dagligvarer. Men det gør heller ikke noget, for de fleste handler i de større byer, hvor man også arbejder. 

Voerladegård har omkring 500 indbyggere og ligger lige præcis inden for kommunegrænsen i Skanderborg. Byen ligger meget tæt på Horsens Kommune. 
Voerladegård har omkring 500 indbyggere og ligger lige præcis inden for kommunegrænsen i Skanderborg. Byen ligger meget tæt på Horsens Kommune. 

- Vi mener ikke, at Voerladegård skal konkurrere med centerbyerne på handelsmuligheder, siger Søren Skov Bording.

Man er ved at finde en løsning, så de ældre kan få bragt dagligvarer ud – og så kunne de også godt tænke sig, at der var et sted, hvor byens børn kunne blande snoller om fredagen.

Brug for kommunens hjælp

Selv om man gør meget selv i Voerladegård, så kan de ikke klare det hele alene. Der er specielt ét punkt, man har brug for hjælp.

- Udstykningerne har været udstykket i rigtig lang tid. Og der mangler opmærksomhed på at få vækstet det her område. Få investeret og markedsført området på en måde, så vi får tilflyttere til byen, så vi kan brødføde vores egen skole, siger Søren Skov Bording. 

Inden du sætter dit kryds – følg valgkampen i Skanderborg Kommune. Få et overblik fra uge 45 i Skanderborg Kommune her. 

De vil gerne have, at politikerne ser nærmere på lokalplanen, så dem der overvejer at flytte ud kan bygge, som de gerne vil have det.

- Vi savner en hurtigere direkte dialog med Skanderborg Kommune. Der er en tendens til, at vi bliver glemt på den her front, siger Søren Skov Bording.

De er godt klar over, at de ikke er på størrelse med centerbyerne i kommunen.

- Men det er vigtigt, at vi får den samme opmærksomhed. For ellers glider vi længere og længere bagud efter de andre byer, og så kan vi ikke tilbyde de samme faciliteter, som man vil forvente af en by og det nærområde, man bor i, siger Søren Skov Bording.

Lokal kandidat vil kæmpe for området

Området har en lokal kandidat til kommunalvalget. Lars Lindencrone Lavridsen stiller op til for Socialdemokratiet. Han har selv tidligere boet i Voerladegård, men bor nu i nabobyen Dørup. Han har også siddet i byrådet før - og prøver nu igen. 

- Så må vi se, om det stadig kan bære med en lokal kandidat herude fra, men nødvendigheden er her, for vi har en udfordring med tilflytning, siger Lars Lindencrone Lavridsen, byrådskandidat Socialdemokratiet.

Her er hallen et godt eksempel, som i dag er en selvejende institution.

- Kommunen har hjulpet i et godt samarbejde, men den er banket op for egne midler og egen arbejdskraft. Er det rimeligt?, spørger Lars Lindencrone Lavridsen.

Hvor man i de større byer som Hørning og Ry bygger en hal kommunalt, så føler de i Voerladegård, at det forventes, at man skal biddrage mere selv, mener byrådskandidaten.

quote Kommunen har hjulpet i et godt samarbejde, men den er banket op for egne midler og egen arbejdskraft. Er det rimeligt?

Lars Lindencrone Lavridsen (S) om hallen i Voerladegård. 

- Man forventer, at der er noget frivillighed i en hel anden grad, end der er i de store centerbyer. Og det er måske bare et vilkår, og så er det sådan, det er. Men det kan vi også godt herude, og vi er gode til at passe på tingene og hjælpe hinanden, siger Lars Lindencrone Lavridsen.

Men de vil gerne have de samme rammer, som de større byer – og her kan ændringer fra landzone til byzone og en ny lokalplan sætte gang i tilflytningen til byen, mener Lars Lindencrone Lavridsen.

 - Vi finder løsninger herude, og det eneste, vi skal have, er rammerne og mulighederne i stedet for begrænsninger. Så skal vi nok løse meget selv. Vi er nødt til at have muligheder for at kunne udvide og udvikle os i samme stil som de større byer.

Borgmester vil lave plan for landsbyerne

Hvis Jørgen Gaarde (S) bliver genvalgt som borgmester, så vil han have mere fokus på de mindre landsbyer.

- Vi har rigtig godt gang i hovedbyen Skanderborg, vi har godt gang i centerbyerne Låsby, Galten og Hørning. Nu vender vi blikket ud mod de mindre bysamfund, siger Jørgen Gaarde.

- Der er brug for, at der er et godt liv at leve i byerne - og i de større byer, siger Jørgen Gaarde.

Gør I nok for de helt små byer?

- Det vil jeg nu sige, at vi gør. Selv om vi har billige huspriser i Voerladegård, så kan vi ikke helt styre, om folk vil købe dem eller ej. Men det er meget attraktive grunde, og jeg er også fuldstændig sikker på, at der kommer gang i det, siger Jørgen Gaarde. 

Se et længere interview med Jørgen Gaarde her. 

Der er brug for, at de mindre byer gør noget selv for hele tiden at være attraktive, siger borgmesteren.

- Overlevelsen og det gode liv i de mindre byer som Voerladegård og Gammel Ry, det handler i høj grad om, hvor god man er til selv at stå sammen. De, der bor der til dagligt, er med til at skabe udviklingen i byen. Vi skal lave rammerne, men der er ingen tvivl om, at borgernes initiativ betyder rigtig meget, siger Jørgen Gaarde.

Jørgen Gaarde er åben for dialog med borgerne i Voerladegård for at lave et fremstød for grundende i Voerladegård.

Gellerup boligblok

To Aarhussogne i fare for tvangsnedlukning

forår vinter blomster

Nu kommer forårsvarmen

80_percent

play Biolog: Vi skal turde tro på, at dyrene kan passe sig selv

Omsorg (3)

Kolleger rørt til tårer: Hospice-sygeplejerske anerkendt med omsorgspris

20210330-141423-L-1920x1342we

Regeringen er klar til at genåbne mere

HUSK PSYLLIUM-FRØSKALLER

Tilbagekalder naturlægemiddel: Tre er døde

Dagens mest læste