Ekspert om Hal 4-beslutning: Et byråd uden samarbejde

Det er usædvanligt, at en stor beslutning som opførelsen af Hal 4 i Randers tages med så snævert et flertal, som det er tilfældet, siger ekspert

02:23

16 for og 15 imod i Randers byråd har besluttet at kaste millioner i projektet om opførelsen af Hal 4 i Randers.

Men det er ikke normalt, at så store anlægsprojekter i kommunerne besluttes af så snævre flertal. Det fortæller Roger Buch, der er kommunalforsker og forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. 

Læs også Nu tages første spadestik til omdiskuteret sportshal

- I virkeligheden handler det mere om det grundlæggende samarbejdsklima. I nogle kommuner, hvor samarbejdet er blevet, dårligt kan store og små sager køres igennem med et enkelt mandat, og det er jo den mulighed, man har i demokratiet – at trumfe ting igennem med et enkelt mandat, siger Roger Buch til TV2 ØSTJYLLAND. 

00:54

Se første spadestik i videoen her. 

Luk video

- I kommunalpolitikken er der en klar konsensus-tradition om, at man prøver at samarbejde bredt. Men det er jo ikke nogen lov, det er en tradition, og når samarbejdet i byrådet går i hårdknude som i Randers, er det de simple mandater, der tæller, siger han. 

Læs også Volley-formand efter brand: - Halvdelen af vores klub er nu væk

Ifølge Roger Buch understreger det vigtigheden i at stemme til kommunalvalget til november.

- Det viser, at det er vigtigt at stemme ved kommunalvalget, for det sidste mandat kan sidde på meget få stemmer, siger Roger Buch.

Se hele interviewet i videoen øverst i artiklen.