Borgmester-kandidat: - Der skal satses mere på integration

Der skal satses langt mere på integration i kommunen, mener Venstre i Favrskov. Det er Nye Borgerlige uenige i

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mødte i dag én af de flygtninge, der er kommet i job hos Hammel Furniture.

Flygtninge er en guldgrube, som samfundet kan få stor glæde af. Det mener i hvert fald Venstre i Favrskov.

Mandag eftermiddag var blandt andre borgmesterkandidat Flemming Nørgaard på besøg hos Hammel Furniture for at snakke integrationspolitik.

Læs også Kommune laver kampagne for at få flygtninge til at rejse hjem

- Det er jo en kæmpe fordel for hele kommunen rent økonomisk at hjælpe flygtninge. Hver eneste gang vi får en flygtninge eller andre på overførselsindkomst i arbejde, så giver det flere hundrede tusinde ekstra kroner i kommunekassen, siger Flemming Nørgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Den bedste form for socialpolitik, man kan lave, er at hjælpe folk med at tjene deres egne penge.

Lars Løkke Rasmussen, statsminister (V)

Hammel Furniture har indtil videre hjulpet fire flygtninge videre i job ved at ansætte dem i praktik, og en flygtning er blevet fastansat på fabrikken. Og netop den taktik kan Flemming Nørgaard se fordele ved:

- Her hos Hammel Furniture kan man se, at man har valgt ikke at have så mange flygtninge, men til gengæld gør man et stort arbejde for at integrere de få. Det kunne godt være en politik, man skulle gå mere efter i stedet for at tage rigtigt mange ind og så bare håbe på, at det fungerer, siger Flemming Nørgaard. 

Flere flygtninge i job

Med på virksomhedsbesøget i Hammel var desuden statsminister Lars Løkke Rasmussen (S). Han mener også, at Favrskov skal satse mere på at få flygtninge i job:

- Man skal udbygge det gode samarbejde, der er i gang med virksomhederne her i området, fordi den bedste form for socialpolitik, man kan lave, er at hjælpe folk med at tjene deres egne penge, siger Lars Løkke Rasmussen til TV2 ØSTJYLLAND.

01:11

VIDEO: Venstres spidskandidat i Favrskov og statsministeren mener begge, at kommunen skal samarbejde med virksomheder for at få flygtninge i job.  

Luk video

Udlændingestyrelsen valgte i 2016 at visitere i alt 89 flygtninge til Favrskov Kommune. Det er omtrent halvt så mange som nabokommunen Randers, der sidste år modtog i alt 166 flygtninge.

Kommunen skal i lige så høj grad hjælpe danskere i job, som man skal hjælpe flygtninge.

Benny B. Jensen, byrådskandidat, Nye Borgerlige

Ifølge Flemming Nørgaard skal der satses mere på integrationspolitik i kommunen, og der er særligt tre områder, han slår ned på.

- Man skal sørge for, at dem der kommer, lærer dansk. Så skal man sørge for, at de får et job og til sidst er det vigtigt, at de får nogle sociale relationer. Derfor skal vi samarbejde endnu mere med virksomheder om at hjælpe flygtninge, fordi det er hos virksomhederne, at den virkelige integrationspolitik foregår, siger Flemming Nørgaard (V).

Nye Borgerlige: Ingen særhensyn til flygtninge

Det er dog ikke alle, der er enige med Flemming Nørgaard i, at Favrskov Kommune skal gøre mere ud af integrationspolitikken. Nye Borgerliges spidskandidat, Benny B. Jensen, mener ikke, at kommunen skal hjælpe flygtninge med at finde job og praktikpladset:

- Der skal ikke tages nogen særhensyn til flygtning og indvandrere. Kommunen skal i lige så høj grad hjælpe danskere i job som man skal hjælpe flygtninge, siger Benny B. Jensen fra Nye Borgerlige i Favrskov til TV2 ØSTJYLLAND.

I stedet mener han, at det i højere grad skal være op til flygtningene selv at komme ud på arbejdsmarkedet.

- Det burde være et ansvar, som ligger hos de mennesker, der kommer hertil, selv at finde et arbejde. Hvis virksomhederne har behovet for de her mennesker, så skal de også nok selv ansætte dem, siger Benny B. Jensen.

Læs også Iværksættere hyldes: De er uundværlige for kommunen

Ifølge Nye Borgelige-kandidaten ville det give bedre mening, hvis kommunen i stedet informerede om jobmuligheder frem for at skaffe job til flygtningene.

- Kommunen skal i stedet informere dem, der kommer hertil, om de muligheder, der er for at få et arbejde. For der er ikke noget i vejen for, at flygtninge og indvandrere selv opsøger virksomheder, for det skal ikke være en kommunal opgave, siger Benny B. Jensen.