Borgmester fik 30 pct. af stemmerne: Er stadig ikke dansker

Marcel Meijer (S) fik 30,9 pct. af stemmerne på Samsø ved kommunalvalget. En ting ændrer fantomvalget dog ikke på – borgmesterens nationalitet

Marcel Meijer blev stensikkert valgt ind i Samsøs byråd.

En af valgets helt store vindere var Socialdemokratiets spidskandidat på Samsø, Marcel Meijer, der ud over borgmesterposten også kan bryste sig af over 30 pct. af stemmerne på øen. Socialdemokratiet fik i alt 41,3 pct. af stemmerne.

- En af grundene til de mange personlige stemmer til mig er givet, at vi er så få kandidater på Samsø, og så har jeg været meget profileret. Jeg har været i medierne flere gange for at snakke om landevejstakster og vores rederi. Det har en betydning, siger Marcel Meijer til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Marcel Meijer får fantastisk valg og ligner en Samsø-borgmester

Socialdemokratiet generelt gik hele 21,7 pct. frem på Samsø, og derfor gik partiet fra tre til fem ud af 11 mandater.

- Ved flere tidligere valg har vi underpræsteret i forhold til partiets opbakning til folketingsvalg, men i år er det så første gang, at vi ligger højere end Socialdemokratiet på landsplan, siger Marcel Meijer.

00:38

Per Urban Olsen fra De Konservative var skuffet efter valget. Se hans reaktion her. 

Luk video

Selvom borgmesteren fik et fremragende valg, så vil han i formentlig i op til et helt år endnu, stadig være kendt for en ting. At han fortsat er Danmarks eneste borgmester, der ikke er dansk statsborger.

Der er åbentbart 14-16 måneders behandlingstid, inden jeg formelt er dansk statsborger.

Marcel Meijer (S)

Og det på trods af, at Marcel Meijer tilbage i januar bestod sin prøve for at blive dansker.

- Der er åbentbart 14-16 måneders behandlingstid, inden jeg formelt er dansk statsborger. Så regner da med, at jeg stadig er den eneste ikke-danske borgmester, lyder det grinende fra Marcel Meijer.

Borgmesteren er oprindeligt fra Holland og altså hollandsk statsborger. 

02:37

Se her hvordan det så ud, da Marcel Meijer gik op til dansk-prøve. 

Luk video

Ifølge dansk lov må en udlænding gerne være borgmester i en dansk kommune. Men en udlænding må ikke stille op til eller stemme ved Folketingsvalget.

På Samsø falder Venstre med 7,7 procent af stemmerne til 26,3 procent og mister et mandat. SF beholder sit ene mandat trods et fald i stemmetal, og det giver altså et rødt flertal.

Fælleslisten Samsø ser ud til at ryge helt ud, efter at være faldet fra 10,5 procent af stemmenre til 6,1. Dansk Folkeparti kommer ikke ind, og Konservative beholder deres to mandater efter et valg, der er stort set status quo i forhold til 2013.

Sådan ser valgresultatet ud på Samsø.