Borgmester besøger Trøjborgs grav: Naturligt på demokratiets dag

Horsens Kommune mistede for fem år siden pludseligt sin daværende borgmester, Jan Trøjborg, da han døde af et hjerteanfald

Den socialdemokratiske Horsens-borgmester Peter Sørensen (t.v.) mindes tirsdag afdøde Jan Trøjborg, som han overtog posten efter. Det gør han ved at besøge gravstedet. Foto: TV2 Østjylland / Henning Bagger - Scanpix

Det vakte sorg og fortvivlelse, da Horsens Kommune ud af det blå mistede daværende borgmester, Jan Trøjborg, i forsommeren 2012. 

Socialdemokraten Jan Trøjborg fik et hjertetilfælde under et motionscykelløb, der blev arrangeret i anledning af Giro d’Italiastarten i Horsens, der fandt sted dagen efter. Han blev 56 år gammel. 

Læs også Torsdag indvies Jan Trøjborgs Plads

Fem år efter på kommunalvalgsdagen besøger nuværende borgmester Peter Sørensen (Soc.dem) sin afdøde ven, kollega og partifælles gravsted.

Det er en måde at vise respekt for et menneske, der har betydet rigtig meget for mig.

Peter Sørensen (Soc.dem), borgmester

- I dag er jo demokratiets dag, og hvis der var noget, Jan stod for, så var det demokrati. Derfor hænger det helt naturligt sammen for mig, siger Peter Sørensen.

Borgmesteren fortæller, at han besøger gravstedet ofte, og for ham handler besøget først og fremmest om respekt.

- Når man har mistet nogen, så kan man have behov for at huske dem og ære dem. Det er en måde at vise respekt for et menneske, der har betydet rigtig meget for mig, siger Peter Sørensen, der for fem år siden blev udpeget til at overtage borgmesterposten efter Jan Trøjborgs død.

En betydningsfyld ven og socialdemokrat

Op til sin død var Jan Trøjborg formand for Kommunernes Landsforening, samtidig med at han sad på borgmesterposten i Horsens Kommune. Forinden havde han haft flere forskellige ministerposter.

Det var en meget berørt daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), der medvirkede i et indslag på TV2 ØSTJYLLAND tilbage i maj 2012.

Læs også Jan Trøjborg var en stor mand

- Det er chokerende og ufatteligt trist. Han var en ufattelig god kammerat, og vi er rigtig mange mennesker, der kommer til at savne Jan. Jeg tænker selvfølgelig mest af alt på hans børn og hans nærmeste, sagde hun dengang.

For Horsens-borgmester Peter Sørensen var Jan Trøjborg en god ven og inspirationskilde.

Nuværende Horsens-borgmester Peter Sørensen og daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt sagde farvel til Jan Trøjborg ved begravelsen i maj 2012. Foto: Camilla Rønde - Scanpix

- Han har haft betydning for mig, når det kommer til, hvordan man godt hele tiden må stræbe efter at kunne gøre det bedre – for fællesskabets skyld, siger Peter Sørensen.

En anden af Jan Trøjborgs lærdomme var, at man som politiker skulle turde stå fast, også når bølgerne gik højt.

- Der er grundlæggende ikke noget, man ikke kan, hvis man har viljen og modet til det. Men det kræver, at man også tør tage debatten, der kommer, fortæller Peter Sørensen.