Bådballade: Byrådspolitikere beskyldes for magtmisbrug

To byrådspolitikere fra hver sit parti i Silkeborg Kommune bliver beskyldt for magtmisbrug

Byrådskandidaterne Rune Dreier Kristensen (S) og Peter Nyegaard Jensen (V) bliver beskyldt for magtmisbrug.

Rune Dreier Kristensen (S) og Peter Nyegaard Jensen (V) bliver nu beskyldt for magtmisbrug, fordi de i rollen som politikere har pålagt et årligt gebyr til bådejere for at skabe mere plads på Silkeborgsøerne.

Problemet er, at også er forhenværende og nuværende formand for Silkeborg Kajakklub. Begge politikere afviser beskyldningerne  om interessekonflikt.

Rune Dreier Kristensen og Peter Nyegaard Jensen har sammen med resten af Kultur-, Fritids- og Idrætsudvalget pålagt et gebyr på 2.000 kroner på motorbåde over 26 fod.

Gebyret er ekstrabetaling til lejere af kommunens bådpladser ved søen. Ideen bag kommunens gebyr er, at de store både fylder for meget i forhold til andre aktiviteter i vandet. 

Læs også Kandidat angriber Vindum: - Din indsats har ikke været god nok

Flere fra Silkeborg Motorbådklub mener, at det er et skalkeskjul for at gøre mere plads til blandt andet kajakroerne fra den nærliggende Silkeborg Kajakklub, som Rune Dreier Kristensen er formand for, og som Peter Nyegaard Jensen er forhenværende formand for.

Uacceptabelt og misbrug af magt, mener et medlemmerne af motorbådsklubben, Hans Peter Randløv.

- Jeg har bestemt ikke noget i mod at politikere har en agenda, da det forhåbentlig er den, de er blevet valgt på, men når det kommer dertil, hvor de agerer politisk for at vinde personligt eller hjælper nogle af nogle af deres venner, bliver jeg gal, siger den frustrerede bådejer.

Afviser påstand om magtmisbrug

Gebyret, der træder i kraft fra årsskiftet, blev besluttet tilbage i oktober af et enigt Kultur-, Fritids- og Idrætsudvalget. Peter Nyegaard Jensen, der stiller op til kommunalvalget for Venstre og er en af beslutningstagerne bag gebyret, mener ikke, at han taget en beslutning til fordel for kajakroerne. 

Læs også Rival: Borgmesteren ikke god nok til at tiltrække aarhusianerne

- Jeg føler bestemt ikke, at jeg er inhabil i denne sag, siger Peter Nyegaard Jensen og uddyber:

- Vi havde en diskussion om budgetter, hvor et samlet udvalg var enig om, at det var det sidste sted, vi kunne finde de små basører, vi manglede. Og derfor pålagde vi en stigning på den her udlejning, siger han.

Den fungerende formand for Silkeborg Kajakklub og socialdemokratisk politiker, Rune Dreier Kristensen, mener heller ikke, at dobbeltrollen skader grundlaget for beslutningen. 

Læs også Partihop vækker harme: Man ved ikke hvem man stemmer på

- Jeg mener ikke, at jeg er inhabil. Det er et politisk signal med et gebyr. Bådene skal ikke blive til  halvdyre sommerhuse, siger han.

Skader den gode stemning

Ved søerne er der også private bådpladser. Og de er I øjeblikket ikke ramt af gebyret. Derfor mener Hans Peter Randløv, at gebyret reelt handler om politikernes ønske om helt at fjerne bådene fra vandet. Og det har skadet miljøet blandt brugerne, mener han.  

- Der har hele mit liv aldrig være dårlig stemning på vandet mellem alle de folk, der benytter og nyder vores søer. Og det klæder ikke politikere at skabe det på den måde, siger han. 

00:48

VIDEO: Se et interview med Peter Nyegaard Jensen (V) her.

Luk video

Rune Dreier Kristensen afviser ikke, at der skal gøres noget ved det problemstilling.

- Vi er klar over det, og vi kommer til at se på det til næste år, siger han.

Venstre mister fast stemme

Hans Peter Randløv var selv aktivt medlem af kajakklubben i sine ungdomsår, men har senere udskiftet det med et i motorbådsklubben.

Hvad han ikke havde troet skulle udskiftes, er hans stemme til hjertepartiet gennem de seneste 25 år. Men efter denne sag bliver krydset fra blyanten for første gang placeret et andet sted på valgarket den 21. november.

- Jeg har de sidste 25 år været trofast Venstre-stemme, men der er slut med sådan en linje, siger han.