Alternativet og Enhedslisten vil ikke pege på Bundsgaard før valget

Alternativet og Enhedslisten vil ikke på forhånd pege på Jacob Bundsgaard (S) som borgmester før valget

Hverken Alternativet eller Enhedslisten vil pege på Jacob Bundsgaard som borgmester før stemmerne er talt op.

SF og Radikale Venstre har tidligere meldt ud, at de peger på Jacob Bundsgaard (S) som borgmester. Men Alternativet og Enhedslisten ønsker ikke, at være så entydige før valget, selvom partierne er i valgforbund med Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre.

Formanden for LO i Aarhus har meldt ud, at Alternativet og Enhedslisten skylder vælgerne at fortælle, hvem man støtter inden valget.

- Det er vigtigt, at aarhusianerne kan få vished for, hvem partierne støtter som borgmester, når de skal sætte deres kryds i morgen. Det klæder ikke Alternativet og Enhedslisten på denne måde at holde vælgerne hen i uvidenhed og usikkerhed, siger Ole Christiansen, formand for LO i Aarhus, der opfordrer partierne til at droppe det politiske spil.

Læs også Radikale Venstre vil genoptage planer om stormoské

Men denne linje hos LO møder ikke meget forståelse hos Enhedslistens spidskandidat i Aarhus.

- Det vil være underligt, hvis man skulle sige til vælgerne, at det er lige meget, at I stemmer på os, I stemmer bare på Bundsgaard, siger Keld Hvalsø, spidskandidat for Enhedslisten.

Men hvem vil I pege på, hvis ikke I vil pege på Bundsgaard?

- Vi har da ikke andre bud. Vores bud er, at vi fører valgkamp for os selv. Hvis vi bliver det største parti, så har vi et jo også et bud, siger Keld Hvalsø (E), og fortsætter:

- Jeg går jo heller ikke ud fra, at Jacob Bundsgaard fortæller, hvem der skal have rådsmandsposterne, siger Keld Hvalsø.

Læs også Nye Borgerlige og SF er klar til samarbejde i Aarhus

Vil arbejde på tværs

Hos Alternativet vil man ikke låse sig fast på Jacob Bundsgaard (S) som borgmester, selvom det sandsynligvis bliver ham, de udpeger som forhandlingsleder på valgnatten.

- Vi har besluttet, at vi peger på det parti med flest stemmer i det røde valgforbund til at lede forhandlingerne. Og det bliver jo nok Bundsgaard. Så vi går ikke til Simsek som den første, siger HC Molbech.

Byrådskandidaten, der stiller op for Alternativet, mener, at det er medierne, der skaber behovet for, at der bliver peget på en bestemt kandidat som borgmester. 

- Jeg synes, det er en gammeldags måde at tænke politik på, at man kun har to muligheder i dansk politik. Vi vil ikke på forhånd pege på nogen. Vi ser os ikke som fastlåste i en blok. Vi er et værdibaseret parti, men ikke et ”–isme parti.” Vi vil samarbejde med alle, og vi samarbejder der, hvor vi kan få vores politik igennem, siger HC Molbech.

Selvom Alternativet er en del af det røde valgforbund, så nævner HC Molbech at partiet har også har liberale elementer som en del af i partiprogrammet.

- Du kan jo tage vores princip program. Det første, der står, det er at Alternativet har en drøm om personlig frihed. Det er jo det, vi vægter rigtig højt. Vi arbejder på tillid i stedet for kontrol, og det kører de liberale jo også med. Det kan vi blive helt enige om, siger HC Molbech fra Alternativet.

Enhedslisten har i denne periode tre medlemmer i byrådet i Aarhus. Alternativet er et nyt parti, og det er således første kommunalvalg at partiet deltager i. I flere meningsmålinger ser det ud til at partiet kommer ind i byrådet i Aarhus.