Aarhus Kommune

OVERBLIK: Kampen om rådmandsposter og diskussioner om infrastruktur er nogle af temaerne før valget

 

I Aarhus er Jacob Bundsgaard (S) klar favorit til også at sidde i borgmesterkontoret, når kommunalvalget er afviklet d. 21. november.

Ved valget i 2013 fik han hele 39.237 personlige stemmer

Jacob Bundsgaard (S) og Bünyamin Simsek (V).
Jacob Bundsgaard (S) og Bünyamin Simsek (V).

Kun én gang tidligere har en Aarhus-borgmester fået flere personlige stemmer. Det skete ved valget i 2005, hvor mere end 42.000 vælgere satte kryds ved Venstres Louise Gade.

Venstres spidskandidat, Bünyamin Simsek, havde også et godt personligt valg i 2013.

Efterfølgende blev han udpeget til den eftertragtede post som rådmand for børne- og ungeområdet i Aarhus kommune.

Fordelingen af netop rådmandsposterne bliver interessant at følge, eftersom flere partier byder sig til for at sikre sig én af dem.

I dag er rådmandsposterne fordelt mellem Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti, men både Alternativet og Enhedslisten vil formentlig ikke holde sig tilbage, hvis borgmesteren også efter valget er rød.

 

Byrådet har i de seneste år været indblandet i en række skandaler om kritisable forhold i teknik- og miljøforvaltningen.

Personlige stemmer i 2013

Flere chefer er blevet afskediget, mens politikerne er gået fri, og selvom byrådsmedlemmer på tværs af partier og blokke har været impliceret, kan det sagtens tænkes, at sagerne bliver bragt på banen i løbet af valgkampen.

Derudover kommer byggeri og infrastruktur helt sikkert til at fylde i den politiske debat.

Letbanebyggeriet bliver ved med at trække negative overskrifter - senest med den skandaløse udsættelse af indvielsen.

Anden etape af prestigeprojektet skal køre til Brabrand, og det vil givetvis blive en politisk kampplads, hvor muligheden for i stedet at satse på el-busser endnu engang vil blive bragt på banen.

Planer om nedrivning af broen ved Bruuns Galleri, det aarhusianske vejnet, de manglende parkeringspladser i midtbyen og de mange højhusprojekter er bud på andre emner, som kommer til at fylde i debatten.

Og så er der den meget omtalte bandekonflikt, som godt nok er stilnet af i løbet af de seneste måneder.

Hvordan kan kommunen sikre sig, at man har hånd i hanke med de kriminelle grupperinger?

 

Socialdemokratiet er med 13 mandater stærkt repræsenteret i byrådet. I den nuværende konstitueringsaftale får partiet opbakning fra SF og de radikale.

Fordeling af mandater i byrådet

Enhedslisten oplevede stor fremgang i 2013 med 9,4 pct. af stemmerne, og hvis Jacob Bundsgaard fortsat er borgmester efter valget, vil partiet givetvis endnu engang forsøge at få en rådsmandspost.

Alternativet er én af valgets store ubekendte. Partiet står stærkt i den jyske hovedstad, og det må formodes, at Alternativet kommer til at stjæle stemmer fra andre af de røde partier.

Hvis borgmesteren er rød efter valget, vil Alternativet med stor sandsynlighed også byde ind på en rådsmandspost.

I blå blok håber Liberal Alliance på endnu engang at blive repræsenteret i byrådet. I 2013 blev Lars Boje Mathiesen valgt ind for partiet, men han valgte for et år siden at skifte til Nye Borgerlige.

Blandt de borgerlige partier findes tre store profiler i Bünyamin Simsek (V), Jette Skive (DF) og Marc Perera Christensen (K), som alle sluttede blandt de fem største stemmeslugere i 2013.

Trekløveret og deres partier har indgået valgforbund med Nye Borgerlige, Kristendemokraterne og Liberal Alliance, så der er samling på blå blok.

Ligeledes har de røde partier i form af Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet fundet sammen i et fælles valgforbund.

 
 
Anholt ø Kattegat kattegatø luftfoto

Alle færgebilletter er revet væk - alternativet er dyre flybilletter

20210105-152010-L-1920x1280we

Færre brystkræft-screeninger bekymrer minister

Ida

VIDEO: Se dokumentarserien om "Dødskrydset" her

blå blink politi politibil patrulje

73-årig var efterlyst: Nu er han dukket op i Hamborg

20210302-130046-L-1920x1280we

Flertal åbner for de store elever kommer i skole som det næste

thumbnail_20210302133659_IMG_1287 (1)

29-årig skabte kaos med vandpistol - nu kommer politiet med en løftet pegefinger