14-årige Lærke: Jeg bliver nervøs, når jeg skal testes

Færre nationale tests kan blive fremtiden for folkeskoleeleverne i Norddjurs. Politikerne er positive over for, at lade skolerne bestemme mere selv

Eleverne i Norddjurs Kommune kan se frem til færre minutter foran skærmen med spørgsmål foran sig.

Alle partier i byrådet ønsker at se på, om alle eller nogle af de nationale tests kan gøres frivillige for skolerne at afvikle.

quote Vi mener, at vi godt kan give skolerne den frihed selv at vurdere, om de vil afholde de her tests eller ej

Tom Bytoft, næstformand, Børne- og Ungdomsudvalget, Norddjurs Kommune, Soc.dem.

- Det kunne være dejligt, for jeg bliver nervøs, når vi skal have en test og bliver skuffet, hvis jeg får et dårligt resultat, siger Lærke Hammer, der går i 8. klasse på Vestre Skole i Grenaa, til TV2 ØSTJYLLAND.

I sin tid besluttede et flertal i byrådet bestående af Venstre, Socialdemokratiet, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, at de frivillige nationale tests skulle være obligatoriske i Norddjurs Kommune.

Dårlige resultater

- Vi har bedt vores skoler om at lave de frivillige tests, fordi vi mente, at det gav et godt måleredskab til at, hvordan vores elever klarede os, siger Tom Bytoft, der er næstformand i Børne- og Ungdomsudvalget og medlem af Socialdemokratiet.

VIDEO: Tom Bytoft (S) uddyber, hvorfor de gjorde de frivillige tests obligatoriske og hvorfor de ikke længere bakker det lige så meget op.

Det betyder ifølge skolelederen på Vestre Skole, at hans elever udover de 10 lovpligtige laver 12 ekstra nationale tests i løbet af deres skoletid, og ifølge ham har de ekstra prøver ikke gavnet eleverne.

- Hvis vi havde masser af tid, så kunne det være en udemærket hensigt, men tiden har bare ikke været der til, at vi kunne bruge resultaterne til at udvikle eleverne, siger Jacob Hørlyk, der er skoleleder på Vestre Skole.

Han siger desuden, at flere af eleverne reagerer dårligt på at blive testet.

Mere frihed til skolerne

Det er Enhedslistens medlem af Børne- og Ungdomsudvalget, Ulf Harbo, der har foreslået, at de frivillige nationale tests igen bliver frivillige for skolerne, så de selv kan bestemme, om de vil afholde dem eller ej.

Det forslag er flertallet af politikerne i byrådet nu positive over for at kigge på.

- Vi mener, at vi godt kan give skolerne den frihed selv at vurdere, om de vil afholde de her tests eller ej, og med skolerne mener jeg også skolebestyrelserne, siger Tom Bytoft (Soc.Dem.).

VIDEO: Lars Østergaard (V) forklarer, hvordan de vil forholde sig til forslaget fra Ulf Harbo.

Lars Østergaard, der er formanden for Børne- og Ungdomsudvalget og medlem af Venstre siger, at de allerede nu har spørgsmål omkring de nationale tests i høring, og de vil lytte til de svar, de får fra fagfolkene på området.

- Skal man lave nogle tests, skal det være nogle, der er brugbare, og hvis fagfolkene mener, at nogle af dem er brugbare, vil jeg anbefale Venstre at følge med på det, men hvis de anbefaler, at vi ikke bruger dem, så vil jeg følge med på det, siger han.

Skal vi passe børnene, mens du er til valg-debat? Tilmeld dig TV2 ØSTJYLLANDs børnevenlige debatmøde om Norddjurs Kommune lørdag den 11. november her.

Emnet skal diskuteres på kommunalbestyrelsens møde tirsdag aften, men hverken Venstre, Dansk Folkeparti eller Socialdemokratiet forventer, at der kommer et endeligt svar i aften. 

I linket her, kan du læse hele begrundelsen fra Ulf Harbo (EL) for at gøre de frivillige nationale tests frivillige igen.