Valgforsker: S tabte på de unge vælgere

Socialdemokratiet mangler greb om de unge i storbyerne. Det kostede ved kommunalvalget, og retter de ikke op, vil det også ramme ved næste folketingsvalg, lyder analysen fra kommunalforsker.

Socialdemokratiet mangler greb om de unge vælgere, og derfor tabte de så mange stemmer i storbyerne.

Så kontant lyder det fra kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

quote De unge har taget den berømte hockeystav og givet socialdemokraterne et ordentligt hak over skinnebenet.

Roger Buch, kommunalforsker

Analysen leverer han, efter de personlige stemmetal i løbet af onsdagen blev offentliggjort. Her stod det blandt andet klart, at Aarhus’ borgmester Jacob Bundsgaard (S) med 19.279 personlige ved tirsdagens valg har tabt over 20.000 personlige stemmer siden valget i 2017.

- Det er jo en ordentlig mavepuster, men det er en, der er givet ud i alle storbyerne i Danmark, og det er faktisk en af de allervigtigste tendenser ved det her valg, siger Roger Buch.

En besked til statsministeren

Han afviser, at tabet kun skyldes landspolitiske problemsager.

- På den ene side kan man godt pege på nogle ting i landspolitikken, minkene, sms’erne og så videre, men det er formentlig ikke det, der slår igennem, for hvorfor skal det slå så hårdt igennem i storbyerne? Det er noget andet, der er på spil, siger Roger Buch og peger specifikt i retning af de unge vælgere.

- Det er Socialdemokratiets manglende greb om de unge vælgere, som der er rigtig mange af i storbyerne, og som er optaget af klima og miljø. Det er kernen i det her, tror jeg, siger kommunalforskeren og peger mod Slotsholmen i København.

- Det her er mest af alt en besked til statsministeren. De unge har taget den berømte hockeystav og givet socialdemokraterne et ordentligt hak over skinnebenet i forhold til, at man skal tage det her med miljø og klima mere alvorligt, og det tror jeg, vi vil komme til at se, at Socialdemokratiet gør i den kommende tid. Ellers kommer Socialdemokratiet også til at tabe det næste folketingsvalg, siger Roger Buch.

Jacob Bundsgaard fik 19.279 personlige stemmer, hvilket er 20.562 færre end i 2017, hvor han modtog 39.841 personlige stemmer.

Se Roger Buchs analyse i indslaget her:

I Aarhus er borgmester Jacob Bundsgaard stadig borgmester trods en massiv tilbagegang på næsten 10 procent. Her for kort tid siden blev de personlige stemmer traditionen tro læst højt af borgmesteren