Nu er spøgelseskutter væk: - Det var et forbandet svineri
For to et halvt år siden kæntrede en kutter ved Helgenæs. Efter en del pegen med fingre og en god bunke vragrester har Syddjurs Kommune nu fjernet vraget.
31. juli 2019.
Det var dagen, hvor 24-årige Magnus Sloth kæntrede ved Helgenæs Strand, efter blot halvanden uge tidligere at have købt kutter i Horsens.
Lige siden har kutteren Neptun ligget og skvulpet i Helgenæs bølger. I tirsdags, knap to et halvt år senere, er Neptun fjernet.
Kutteren var i starten en attraktion blandt turister. For den smukke, gamle træbåd fra 1940'erne så eventyrlig ud i de tidlige timer og rummede samtidig en hel del mystik.
For hvorfor lå den der? Og hvorfor blev den ikke fjernet?
Sagen er, at der, som ved flere andre forliste både i de østjyske vande, har været en del fingerpeg omkring hvem der egentligt har ansvaret for at få en forlist båd fjernet.
Hvor ejeren af båden, Magnus Sloth, mente, at det var sælgeren af båden, der skulle sørge for at få den fjernet, mente Miljøministeriet at ansvaret lå hos Syddjurs Kommune. Imens mente kommunen, at ansvaret lå hos strandejeren.
I mellemtiden brød Helgenæs spøgelseskutter sammen. Flere brugere af stranden begyndte at samle vragrester sammen, når de flød ind på land. En af dem var Sara Caspersen.
- Den side, der vender ud mod vandet er væk, og selve førerhuset er faldet sammen. Og så ligger der så meget flamingo. Flamingoen brydes jo ned i bittesmå kugler, og det ligger på stranden og i havet, siger hun tirsdag til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Det er et forbandet svineri, ærlig talt. Det forurener så meget.
Over to år for meget
Samme dag er Syddjurs Kommune, sammen med nogle borgere, ude for at hente resterne af det, der engang var noget smukt og mystisk. Og som måtte igennem et kollaps, inden det blev fjernet.
Formanden for udvalget for Natur, Teknik og Miljø i Syddjurs Kommune, Kim Lykke Jensen (SF), fortæller, at der nu omsider er kommet styr på både det juridiske og det praktiske, der skulle til, for at få båden fjernet.
- Jeg ville gerne have haft, at vi havde haft mulighed for at få den fjernet ved stranden tidligere. Den udgjorde ingen miljørisiko i forhold til lækning af kemikalier, og derfor var det ikke supervigtigt, at få det gjort lige med det samme, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Desværre tog det alt for lang tid i mine øjne. Det burde at have været klaret i løbet af få uger. Men nu er det løst.
Ifølge Kim Lykke Jensen er det blandt andet uenigheden mellem ejer og sælger, der har medvirket til, at det har taget så lang tid at få kutteren op ad vandet. Derudover har sagen fra kommunens side ikke været en topprioritet, idet det blev vurderet, at kutteren ikke udgjorde en miljørisiko.
Synet af Helgenæs' spøgelseskutter er nu ikke længere en del af gåturen, når man vandrer op ad stranden. Men for mange beboere er kutterens endeligt nu også et punktum for at samle vragrester op på sin daglige gåtur.