Win-win: Horsens får ny skov – og beskytter drikkevandet

Naturstyrelsen har byttet med Horsens Kommune. Nu skal der rejses en bynær skov, der også skal beskytte drikkevandet

Der skal plantes træer og rejses en skov nær Horsens by.

Kommunen og Naturstyrelsen har lavet en aftale om at bytte arealer, og gevinsten er både en bynær skov og rent drikkevand i fremtiden.

Skov og Naturstyrelsen har overtaget 38 hektar tidligere landbrugsjord, mens kommunen har overtaget Rugballegård Skov og gården på grunden. Skoven og gården udgør i alt 15 hektar.

På området skal der nu rejses skov. Den nye skov kommer til at ligge i tilknytning til Åbjergskoven og statsskoven Rugballegård Skov mellem Horsens og Hatting.

quote Det er en fantastisk sag, hvor vi skifter jord og sikrer grundvand og sikrer rekreative, bynære områder.

Peter Sørensen (S), borgmester

I dette område er der i undergrunden et stort vandreservoir.

- Det er en fantastisk sag, hvor vi skifter jord og sikrer grundvand og rekreative, bynære områder på samme tid, siger borgmester i Horsens Kommune Peter Sørensen (S).

Det har blandt andet været vandforsyningsselskabets ønske at passe på de store drikkevandsboringer i området ved hjælp af skovrejsning.

Peter Sørensen fortæller om planerne for skoven ved Åbjergskoven.

- Det har en filtrerende funktion. Men det har også en beskyttende funktion, når der kommer skov på et grundvandsreservoir, og der ikke bliver dyrket eller sprøjtet fremover. Man kan se det som en fremtidssikring, lige så vel som en rensning, siger Andreas Boesen, der er bestyrelsesformand for Horsens Vand.

I fremtiden vil der komme flere af disse aftaler for at beskytte drikkevandet.

- Det er vigtigt, vi handler nu og sørger for at få det fredet i de særligt følsomme områder. Jeg har en forventning om, at vi kommer til at se flere af de her projekter for at sikre, at vi ikke står med forurenet drikkevand i fremtiden, siger Andreas Boesen.

- Det er første store projekt, der vil komme flere over årene, hvor vi ser på, hvordan vi sikrer vores grundvand, ikke bare i dag, men også i fremtiden, siger Peter Sørensen.

Skov klar om fire år

Ifølge skovridder i Søhøjlandet, så vil det hurtigt gå hurtigt med rejse skoven, der primært vil bestå af både ege- og bøgetræer.

Her er marken ved Horsens, som om fire år er forvandlet til skov over mandshøjde. 
Her er marken ved Horsens, som om fire år er forvandlet til skov over mandshøjde. 

- Det er rigtig god jord, vi planter på. Træerne vokser hurtigt. Efter fire vækstsæsoner så bliver den over mandshøjde. Allerede efter tre fire år, så vil man få fornemmelsen af skov, siger Søren Hald, skovridder i Søhøjlandet, og fortsætter:

- Det er jo grundvandsikring, der er den primære anledning til, at man gør det. Men skoven kan bare så meget uendeligt meget. Det er rammen om friluftsliv, dyreliv og planteliv. Så det udvikler sig hurtigt til noget spændende, siger Søren Hald.

Byttehandlen har været noget tid undervejs, men er nu den endelig blevet godkendt i Miljø- og Fødevareministeriet.

- Byttehandlen er en win-win situation for både lokalområdet og naturen. Det er en fornøjelse, at vi kan samarbejde med Horsens Kommune og Horsens Vand om at rejse ny skov tæt på byen, der gør det nemt at komme ud i naturen. At skoven samtidig beskytter drikkevandet hos horsensianerne gør kun handlen endnu bedre, siger miljø– og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i en pressemeddelelse.

Søstrene Grene

Grundlæggeren af Søstrene Grene er død

Anholdt. Politi

Tyveri udviklede sig: 25-årig skubbede Netto-ansat

vold Horsens Nørretorv

Ung mand klinisk død efter tæsk: Nu er den fjerde mistænkte anholdt

Kattegatbro illustration

Lokal politiker: Konsekvenserne af en Kattegatbro skal undersøges nærmere

Tanja Lauenborg

Vil tilbage i politik

Bøgen er sprunget ud, men varmen lader vente på sig.

Foråret lader venter på sig: Det kølige vejr fortsætter

Dagens mest læste