VIDEO: Flotte dronebilleder og vild fængselsflugt i Horsens

Der var fest og farver i Fængslet i Horsens torsdag aften

01:00

VIDEO: Se den flotte dronevideo fra indvielsen af den nye lyssætning i Fængslet i Horsens. Video: Søren Laursen

Torsdag aften blev Fængslet i Horsens meget mere farverigt.

Her var der nemlig premiere på et nyt, stort lysprojekt, der fremover vil lyse det gamle statsfængsel op, så det kan ses på lang afstand.

At vi i dag tør kaste lys på den her bygning fortæller noget om, at vi har genrejst os selv og gentænkt os selv som samfund.

Peter Sørensen (S), borgmester, Horsens

Der er tale om en lyssætning, som oplyser vestfacaden ved brug af såkaldte wash-lyskilder, mens fire særlige lyskegler også kaster lys på bygningen. Lyskeglerne kan danne forskellige mønstre, dreje og give lyseffekter i fængselsgården og op i himlen.

- Et lysende fyrtårn skal ses langvejs fra og vise vej i mørket, siger direktør af Fængslet Astrid Søes Poulsen.

I forbindelse med torsdagens premiere var der blandt et show af Komediehuset og arkitektfirmaet Kollision, som står bag ideen med at sætte lys på Fængslet.

01:50

VIDEO: Det gik vildt for sig, da Komediehuset prøvede at slippe ud af det gamle statsfængsel. Her blev nogle af funktionerne ved den nye belysning samtidig præsenteret. 

Luk video

Lys i mørket

Indtil 2006 husede fængslet i Horsens nogle af landets hårdeste kriminelle, og i den tid var lyset altid tændt om natten.

- Jeg synes personligt, at det er en fantastisk mulighed, fængslet har fået - at kunne lyse byen op igen på den måde, siger eventkoordinator Nana Renée Andersen til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Populær verdensstjerne giver koncert i Horsens

Horsens' borgmester, Peter Sørensen (S), mener, at fængslet er et symbol på Horsens, og borgmesteren ser stor symbolik i at lyse det op igen.   

- At vi i dag tør kaste lys på den her bygning fortæller noget om, at vi har genrejst os selv og gentænkt os selv som samfund, og at vi rent faktisk er gået hen og blevet stolte af det her hus, som før på mange måder trak byen lidt nedad, siger Peter Sørensen til TV2 ØSTJYLLAND. 

02:38

VIDEO: Der var blandt andet noder i lys, da koret Clemens Knejterne sang en hyldest til Fængslet og det nye lys.

Luk video

Til at starte med er det vest- og nordfacaderne, der bliver oplyst, men planen er, at alle fire sider kan blive lyst op.  

Fængslet vil fra i dag være oplyst i de mørke timer hele året rundt - dog ikke om natten.

Læs også Erik var ansat i Statsfængslet: Nu afslører han røverhistorierne