Sundhedsminister: Vi skal sikre værdighed i døden

Sundhedsministeren går nu ind i sagen om, hvordan naturligt afdøde bør behandles.

Sundhedsministeren vil nu se på sagen om behandling af naturligt afdøde. Foto: Flemming Leitorp

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) vil nu tage fat i proceduren omkring behandlingen af afdøde, som er afgået ved døden af naturlige årsager.

Det sker, efter at TV2 ØSTJYLLAND og flere andre medier i går fortalte historien om Jesper Ravn Rasmussen fra Horsens, som for to uger siden mistede sin far. 

Læs også Jesper måtte selv flytte død far: Det var ubehageligt

Faderen døde en naturlig død, og netop derfor lod politiet og redderne i ambulancen ham ligge, hvor han lå - lige der hvor han var faldet i dødsøjeblikket, med blod og mærker efter faldet og efter længere tid i en unaturlig stilling.

Sådan fandt Jesper Ravn Rasmussen ham, efter at politiet havde informeret ham om farens død.

Der gik fem timer, inden en bedemand kunne komme til stedet og hjælpe med at ordne Jesper Ravn Rasmussens far, så han værdig kunne forlade hjemmet.

Afdøde overlades til pårørende

Ifølge Bedemændenes Brancheorganisation er Jesper Ravn Rasmussens oplevelse slet ikke sjælden.

Læs også Demensby tager form: Får sit eget strøg med butikker

Effektiviseringskrav har ført til, at ambulancefolk ikke længere tager afdøde med i ambulancen, hvis døden ellers vurderes at være sket af naturlige årsager. 

02:38

VIDEO: - Der gik fem timer, fra vi fandt ham, til vi kunne få hjælp fra bedemanden, forklarer Jesper Ravn Rasmussen efter sin fars død. Se mere i dette tv-indslag.

Luk video

Derfor er det i højere grad de pårørende, der må sørge for, at den afdøde bliver gjort i stand, eventuelt med hjælp fra en bedemand eller en hjemmehjælper. 

Det var en opgave, der for Jesper Ravn Rasmussen var meget voldsom, og som ifølge ham frarøvede ham muligheden for at tage en fredfyldt afsked med sin far og få rum til at sørge.

Hidtil ukendt problemstilling

Kritikken har gjort indtryk på sundhedsminister Ellen Trane Nørby, som på baggrund af Jesper Ravn Rasmussens sag er blevet lydhør overfor problematikken.

Vi skal sikre værdighed i døden og at de pårørende får en ordentlig afsked med deres kære.

Ellen Trane Nørby (V), sundhedsminister

- Det virker underligt - og uigennemtænkt - at afdøde efterlades på den måde. Jeg har ikke kendt til denne problemstilling før, men jeg vil nu undersøge, hvad vi kan gøre ved det. For vi skal sikre værdighed i døden, og at de pårørende får en ordentlig afsked med deres kære.

Da det er en problematik, som ikke tidligere har været behandlet, skal ministeren nu til at kortlægge, hvem der skal tages med i en vurdering af, hvordan afdøde fremover skal behandles, fortæller Sundhedsministeriets presseafdeling.