Spar penge på konfirmationen: Flere kirker giver brugt tøj væk

En konfirmation kan hurtigt forvandle sig til lidt af en forbrugsfest. Men der er flere tusinde kroner at spare ved at anskaffe sig tøjet brugt

01:38

VIDEO: På præstegården i Østbirk har de i et par år haft succes med at give brugt konfirmationstøj væk, og flere kirker lader sig nu inspirere af konceptet.

Det kan lyde lidt vanvittigt at bruge flere tusinde kroner på en kjole eller et jakkesæt, som man på forhånd ved, at man kun kommer til at bruge én enkelt gang.

Alligevel er det, hvad mange gør, når de skal konfirmeres.

Læs også Konfirmand: - Vigtigst, at jeg selv synes, jeg ser godt ud

Men på præstegården i Østbirk ved Horsens tilbyder de et billigere og mere bæredygtigt alternativ. Her har man de sidste to år givet brugt konfirmationstøj væk.

- Der er meget i vores tid, som gør, at vi lige stopper op og tænker, at genbrug er smart. Det er vi flere, der godt kan se, siger Lone Buhl, der er sognepræst i Østbirk, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Sognepræsten i Østbirk har efterhånden så meget brugt konfirmationstøj på lager, at det bliver sorteret i størrelser for at give overblik. 

Op mod 200 kommende konfirmander og deres forældre forventes i år at besøge præstegården, der efterhånden har et større udvalg af hvide kjoler, skjorter og slips end de fleste butikker.

- Vi får rigtig meget, og vi giver også rigtig meget væk. Vi giver ingenting for det, og vi giver det væk gratis, siger sognepræsten.

Billigt og nemt

Christina Rosholm Salomon fra Horsens er en af de mange kommende konfirmander, der onsdag var på besøg på præstegården for at få tøjet til den store dag i hus.

- Jeg synes, det er et rigtig fedt koncept. Så behøver man ikke gå ud og betale 2-3000 kroner for det, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND

Og hendes far er enig.

- Vi havde hørt om, hvordan det var herude sidste år og tænkte, at vi ville spare penge og genbruge en kjole. Det er billigt og nemt, siger Kenneth Rosholm Salomon til TV2 ØSTJYLLAND.

Christina Rosholm Salomon var på jagt efter en konfirmationskjole med blondetop og silkeskørt, og det var præcis, hvad hun fandt på præstegården i Østbirk. Og så kostede den hende endda ikke en krone. 

Spreder sig til andre byer

Siden sognepræsten i Østbirk fandt på konceptet for et par år siden, har flere kirker i Horsens, Skanderborg og Randers valgt at følge trop.

Læs også Efterskoler på charmeoffensiv: - Find jer selv og få mod på livet

I Skanderborg er en række præster i år for første gang gået sammen om at holde en messe om bæredygtig konfirmation.

Konfirmationer har jo fået et fuldstændig vildt omfang med dyre fester, dyre borddækninger og dyre transportmuligheder. Og vi synes, at nu skal vi passe på vores miljø sammen.

Jette Engelbrecht, frivillig, konfirmationsmessen

- Konfirmationer har jo fået et fuldstændig vildt omfang med dyre fester, dyre borddækninger og dyre transportmuligheder. Og vi synes, at nu skal vi passe på vores miljø sammen, siger Jette Engelbrecht, der er frivillig arrangør af konfirmationsmessen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Konceptet i Skanderborg går ud på, at man for blot 100 kroner kan leje et sæt brugt konfirmationstøj, hvis man til gengæld afleverer det rent efter brug.

- Det er sund logik, at man kan blive klædt på for ingen penge. Det er sund logik, at man kan ligne en million, så det er så godt, at det spredes. For så bliver det helt naturligt, og vi kan alle sammen være med, siger Lone Buhl.