Slut med julegaver til de indsatte: Sparer 23.500 kroner

De indsatte i landets fængsler får for fremtiden ikke en lille julekurv fra staten at varme sig på. En fejl, mener Fængselsforbundet

01:37

I Enner Mark Fængslet ved Horsens sidder der i alt 228 fanger, som har været vant til at få en julegave fra staten hvert år. Gaven består typisk af en pose slik, kaffe eller te.

Men det er nu slut. Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har besluttet at afskaffe julegaven.

- Det giver efter min opfattelse ingen mening, at indsatte, som afsoner en fængselsstraf for at have begået kriminalitet, skal have julegaver på statens regning, skriver Søren Pape Poulsen til Folketingets Retsudvalg.

Læs også Kasper samler ind i fængslet: Forbrydere vil også hjælpe andre

Det tager man til efterretning på Enner Mark Fængslet. 

- Vi følger naturligvis ministerens anvisninger, og vi stopper med at give julegaver til de indsatte, siger Anette Bækgaard Jakobsen, der er institutionschef hos Enner Mark Fængsel.

Øger forplejningen juleaften

Anette Bækgaard Jakobsen har ingen holdning til ministerens kurs, men det har til gengæld fængselsforbundets formand.

- Jeg synes, at sagen er kommet en smule ud af proportioner. Jeg synes ikke, der er tale om julegaver, men det der er tale om, er, at man øger forplejningen juleaften – for eksempel med en pose slik eller en pose kaffe, så de indsatte på årets mest triste dag i et fængsel kan få lov at hygge sig en lille smule med sig selv i cellen, siger Kim Østerbye, der er formand for Fængselsforbundet. 

Læs også Fanger klager over flytning til Enner Mark: Nu kigges der på sagen

Beslutningen sparer staten for 23.500 kroner, som blev brugt på de indsattes julegaver.

- Man skal passe på ikke at tro på, at bare det, at vi er hårde, når vi går på arbejde, er det samme, som at fangerne bliver bedre. Tværtimod er det vigtigt, at vi har et personligt kendskab til fangerne, og at vi ikke bare slår dem oveni hovedet hele tiden, siger Kim Østerbye. 

Se mere i tv-indslaget i øverst i artiklen.