Se videoen: Fugle marcherer til musik i fængsel

Mennesker går museskridt, og gæs vralter efter på rad og række. Fuglene var med til julemarked i Horsens.

Lyden af en sælsom fløjte og marchtrommer dannede søndag lydrammen om et noget anderledes optog: 12 gæs vraltede på rad og række sammen med to klovneklædte mennesker.

Stedet er fængselsgården i det tidligere statsfængsel i Horsens, og anledningen er det årlige julemarked "Jul på Fængslet".  

Det er det hollandske ægtepar Tamara Diks og Roy ten Brincke, som marcherer med deres fugle, der er gæs af arten toulouse.

De to har trænet gæs i at gå gåseparade i snart et årti og fik ideen fra Tamara Diks bror. Han begyndte for mere end tyve år siden at træne gæs til at gå parade.

Men for snart ti år siden blev efterspørgslen på gåseparader så stor, at han ikke kunne følge med, og så dannede Tamara Diks og manden deres egen gåsegruppe. 

Påklædningen er festlig hos de to gåseførere. 
Påklædningen er festlig hos de to gåseførere.  Foto: Palle Hansen

Gæs inden døre

Gæssene kommer til ægteparret, når de stadig er i ægget og bor efter udklækning de første måneder af deres liv inde i parrets hus. Her følger de Tamara Diks i alle daglige gøremål og får på den måde både respekt for og tillid til hende. 

Når gæssene er blevet teenagere, kommer de igen udenfor, og herefter begynder opdragelsen. Det tager 1,5 år at træne fuglene til at kunne gå i parade, og når de først har lært det, så går de i 5-10 år, før de bliver pensioneret. 

Ægteparret optræder i november og december på julemarkeder over hele Europa med deres gåseparade.